Eğitim Sitesi

Muhatap Nedir? Muhatap Hakkında Kısaca Bilgi

Muhatap Terimi Hakkında Bilgiler

Ekonomi, Bankacılık Terimi Olarak Muhatap:

1- Poliçe, çek veya benzeri bir senedi kabul ile veya ödemekle yükümlü gerçek veya tüzel kişi.

2- Teminat mektubunun yazıldığı kişi veya kurum.

 

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Muhatap:

Kendisine söz söylenilen kimse, kendisiyle konuşulan kimse, etkileşim içinde bulunulan durum, kişi ya da grup.

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Muhatap:

Kendisine söz söylenilen kimse, kendisiyle konuşulan kimse.

 

Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak Muhatap:

Kendisine söz söylenilen kimse, kendisiyle konuşulan kimse.

 

    Benzer Ekonomi, Bankacılık Terimleri

    Put Option: Satma hakkını ifade eder. Elinde opsiyon kontratını bulunduran tarafa, opsiyona konu olan kıymeti yine opsiyonda belirtilen şartlarda satma hakkını verir ancak bir yükümlülük getirmez. Piyasa koşullarına bağlı olarak opsiyonu elinde bulunduran taraf opsiyonu kullanmayabilir. Opsiyonun kullanılması "exercise" edilmesi olarak ifade edilir. Opsiyonu satan taraf ise, alan tarafın opsiyonu kullanmak istemesi durumunda kontrat şatlarını yerine getirmekle yükümlüdür.

    Elektronik Para Kuruluşu: 6493 sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun kapsamında elektronik para ihraç etme yetkisi verilen tüzel kişidir. (Electronic Money Institution)

    Enflasyon Risk Primi: Enflasyonun, beklenen enflasyonun üzerinde gerçekleşmesi halinde oluşacak kaybı telafi etmek amacıyla reel faize eklenen risk primini ifade etmektedir. Diğer bir ifadeyle, nominal faiz oranı; reel faiz oranı, enflasyon beklentisi ve enflasyon risk primini içermektedir. Bu risk primi enflasyonda dalgalanmaların yaşandığı, belirsizliklerin olduğu ülkelerde söz konusu olmaktadır. (Inflation Risk Premium)

    Likidite: 1- Döviz, menkul kıymet, gayrimenkul gibi herhangi bir aktifin kısa sürede ve sorunsuz bir şekilde (değer kaybına uğramadan) nakde çevrilebilen, kullanılmaya hazır satın alım gücünü ifade eder. 2- Ödeme yükümlülüklerini zamanında yerine getirebilme kabiliyeti. 3- Piyasada gerçekleştirilen büyük hacimli işlemlerin piyasa fiyat istikrarı üzerinde minimal veya hiçbir etkisinin bulunmama yetkinliğidir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Ekonomi, Bankacılık Terimleri Sözlüğü