Eğitim Sitesi

Mikat Nedir? Mikat Hakkında Kısaca Bilgi

Mikat Terimi Hakkında Bilgiler

Hac ve Umre Terimi Olarak Mikat:

Hill bölgesinde dünyanın diğer bölgelerinden ayıran sınırlardır. Harem ve Hill bölgeleri dışında yaşayan dünya Müslümanları, Hac veya Umre yapmak niyetiyle Mekke'ye gelirken bu sınırlardan ihramlı geçerler.

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Mikat:

1-Hac yapacak kişinin Mekke yakınlarında ihramsız geçmemesi gereken sınıra mikat denir. Meke'de Mikat sınırına gelen kişinin kesinlikle ihrama bürünmesi gerekmektedir.

2-Hacca gidenlerin, Mekke'ye varmadan önce yıkanıp temizlendikleri ve ihrama girdikleri yerler.

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Mîkat:

Harem Bölgesine veya Mekke'ye gelmek isteyen "Âfâkîlerin" ihrama girmeden geçemeyecekleri sınırları belirleyen noktalara denir.

 

    Benzer Hac ve Umre Terimleri

    Rükn-i Şami: Kâbe'nin Şam'a karşı olan köşesi.

    Hıcr-i Kabe (Hatîra, Hıcr-i İsmail): Kâ'be'nin kuzey-batı duvarı ile Hatim arasındaki boşluğa denir. Buraya Hatîra ve Hicr-i İsmail de denir. Burada namaz kılıp dua edilir. Hz. İbrâhim (a.s.) ile oğlu İsmail (a.s)'ın yaptığı Kâ'be binası bu kısmı da içine alıyordu. M. 605 yılında yapılan tamirde bu kısım inşaat malzemesi yetmediği için Kâ'be dışında bırakılmıştır. Bu boşluk Hatîm adı verilen yarım daire şeklinde bir duvar ile çevrilidir.

    Tavaf Namazı: Farz, vacip sünnet ve nafile olan her tavaftan sonra kılınan iki rekât vacip namazdır. Kılınış şekli ve okunan sureler yönüyle ihram namazı gibidir.

    Remel: Erkeklerin, tavafın ilk üç şavtında kısa adımlarla koşarak ve omuzları silkerek çalımlı ve süratli yürümeleri. Devamında sa'y yapılacak tavaflarda, remel yapılması sünnettir. Sonunda sa'y yapılmayacak tavaflarda remel yapılmaz.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Hac ve Umre Terimleri Sözlüğü