Eğitim Sitesi

Maupassant Tarzı Hikâye Nedir? Maupassant Tarzı Hikâye Hakkında Kısaca Bilgi

Maupassant Tarzı Hikâye Terimi Hakkında Bilgiler

Edebiyat Terimi Olarak Maupassant Tarzı Hikâye:

Vaka (olay) hikâyesi. Hayatı etkileyen veya seyrini değiştiren, kahramanların üzerinde derin izler bırakan bir olay etrafında gelişen bu hikâyelerde, olay, gelişim evreleriyle; kişi, zaman, çevre bağlantısı içinde irdelenir. Yazar bir plana bağlı kalır. Önemli, olağanüstü ya da olağan dışı bir olay üzerine tutulmuş bir büyüteç olan ve ilk önemli örneklerine Poe'da rastlanılan bu teknik, Fransız yazar Guy de Maupassant tarafından yaygınlaştırılmış ve onun ismiyle anılır olmuştur.

 

Dil ve Anlatım Terimi Olarak Maupassant Tarzı Hikâye:

Bir olayı serim, düğüm, çözüm planıyla anlatan ve sonucu bağlayan hikâye.

 

    Benzer Edebiyat Terimleri

    Edebî Akım: Belirli üslup, fikir ve ilkeler etrafında teşekkül etmiş ve ortak/benzer özellikler taşıyan edebî eserleri, bu eserlerin ve yazarlarının ait olduğu dönemi ifade etmek için kullanılan terim.

    Manzume: 1- Alt alta sıralanmış mısralardan oluşan, her mısrası büyük harfle başlayan, sanatsal bir değer taşıma zorunluluğu olmayan, ölçülü ve kafiyeli metinlerdir. Manzumelerde duygudan ziyade olay ön plandadır. 2- Nazım biçiminde yazılan, imge ve sanat değeri taşımayan dil ürünlerine denir.

    Tanzimat Edebiyatı: 1860'da Tercüman-ı Ahval gazetesinin çıkmasıyla başlayan, Divan edebiyatı geleneklerini bir yana bırakarak Batı kültürüne yönelmeyi, Batı düşününü ve yazınsal türleri benimsemeyi amaçlayan edebiyat yönelimi.

    Tariz: 1. Bir kimsenin kimi niteliklerden yoksun olduğunu belirtmek için bir sözü dolaylı bir biçimde ya da tersini kastederek dokundurma sanatı. 2. Bir sözü karşıt anlamını düşündürecek biçimde söyleme sanatı, iğneleme, dokundurma.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Edebiyat Terimleri Sözlüğü