Eğitim Sitesi

Tanzimat Edebiyatı Nedir? Tanzimat Edebiyatı Hakkında Kısaca Bilgi

Tanzimat Edebiyatı Terimi Hakkında Bilgiler

Edebiyat Terimi Olarak Tanzimat Edebiyatı:

1860'da Tercüman-ı Ahval gazetesinin çıkmasıyla başlayan, Divan edebiyatı geleneklerini bir yana bırakarak Batı kültürüne yönelmeyi, Batı düşününü ve yazınsal türleri benimsemeyi amaçlayan edebiyat yönelimi.

 

    Benzer Edebiyat Terimleri

    Vurgu: 1- Konuşma, okuma sırasında bir hece veya kelime üzerine diğerlerinden daha farklı olarak yapılan baskı, aksan. 2- Sözcüklerde, cümlelerde, dizelerde yan yana gelen sözcüklerin kimi hecelerin ötekilerine oranla daha dik ve baskılı söylenişi.

    Mecaz-ı Mürsel: Benzetme amacı güdülmeden bir sözün, aralarındaki ilgi dolayısıyla bir başka söz yerine kullanılmasıdır. Bu sanatta benzetme amacı olmaz. Mecaz-ı Mürsel Örnekleri: • İç-dış Havalar da soğudu, artık bundan sonra sobalar da yanar. • parça-bütün Dalgalan sen de şafaklar gibi ey nazlı hilâl • neden-sonuç Bereket yağıyor; çiftçinin yüzü gülecek.

    Asonas: Şiirde aynı ünlü harflerin tekrarlanmasıyla sağlanan uyumdur. Aynı aksanı veren ünlüyü ondan sonra veya önce gelen ünsüzü dikkate almadan her dizenin sonunda tekrarlama biçiminde yapılan uyak.

    Şiir: Dilin doğuşuyla oluşmaya başlayan; bütün edebiyat türlerine kaynaklık eden en eski edebiyat türü. En belirgin özelliği ritme dayanması, söylemsel niteliklerinin bulunması olarak tanımlanabilir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Edebiyat Terimleri Sözlüğü