Eğitim Sitesi

Mastaba Nedir? Mastaba Hakkında Kısaca Bilgi

Mastaba Terimi Hakkında Bilgiler

Sanat Terimi Olarak Mastaba:

Eski Mısır mimarisinde kesik piramit biçimli bir mezar yapısı.

 

Tarih Terimi Olarak Mastaba:

Eski Mısır'da duvarları içe doğru yatık ve düz damlı, dikdörtgen ta-banlı yer seviyesinin altında inşa edilen ev mezarlardır.

 

    Benzer Sanat Terimleri

    Hacim: 1- Bir cismin uzayda doldurduğu boşluk, oylum. Sanatta hacim sözcüğü nesnelerin uzayda yer kaplayan masif kütlesi anlamına gelir. Bir başka anlatımda hacim dördüncü boyuta yani mekân boyutuna sahip olmayan üç boyutlu bir nesnenin niteliğidir. Örneğin heykel bir hacim sanatı sayılabilir. Çünkü dıştan ancak üç boyutuyla algılanabilir. 2- Heykel gibi, mekanda yer işgal eden bir kütleye veya hacime dairdir. Bu yanılsamayı sağlayabilmek için sanatçılar modle etme (modelling) veya tarama(hatching) gibi teknikler kullanırlar.

    Slip Tekniği: İlk dönem Osmanlı seramiklerindeki hamur kırmızıdır. İşte bu kırmızı rengi kapamak, beyaz ve düzgün bir yüzey elde etmek için seramikler astarlanır. Slip tekniğinde de esas olan bu astardır. Bu teknikte süsleme astarla yapılır. Burada astar, normaldeki hâlinden daha koyudur. Kırmızı hamurlu kap üzerine, istenen motiflere göre fırça ile astarla süsleme yapılır ve istenen renk, saydam sırlanır.

    Görsel Algı: Görsel duyunun birincil öneme sahip olduğunu algılama biçimi.

    Ritm (Ritim): 1- Bir kompozisyonda farklı unsurların sıra ile ve belirli aralıklarla birbirini izlemeleri. 2- Gözle görülebilir devamlı biçimlerin tekrarı ile elde edilen akıcılık veya devamlılık. Ölçülü vurguların kullanılması. Renkler, motifler veya fırça ve/veya spatul darbeleri ile yakalanan müzikaliteler.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sanat Terimleri Sözlüğü