Eğitim Sitesi

Mali Politika Nedir? Mali Politika Hakkında Kısaca Bilgi

Mali Politika Terimi Hakkında Bilgiler

Ekonomi, Bankacılık Terimi Olarak Mali Politika:

Kamunun; vergi, masraf ve borç idaresiyle piyasadaki para miktarını kontrol etmesine yönelik politikaların bütünüdür. Ekonomistlere göre, para politikasından daha etkilidir.

 

    Benzer Ekonomi, Bankacılık Terimleri

    Dönemsel Faiz: Bir yatırımın fiilen elde tutulma süresince getireceği faizi ifade eder. (Periodic Interest Rate)

    Kişisel Kimlik Numarası (PIN): Kart sahteciliğinin önlenmesine yardım eden ve bir kart sahibini onaylamakta kullanılan numara. PIN kart sahibinin ATM'den her para çekişinde kullanılır. PIN numaraları kart sahiplerini mal ve hizmet alırken onaylamak için kullanılmaktadır.

    Fon: 1- Para, mal, şirket sermayesi, kaynak, bir faaliyetin gerçekleştirilmesi için ayrılmış para. 2- Yatırım şekli olarak düşünülen ulusal borç miktarı. 3- Sermayeye çevirmek, belli bir faizle sürekli borç durumuna getirmek, yatırım yapmak anlamına da gelir.

    Basel Bankacılık Denetim Komitesi: İsviçre'nin Basel kentinde yerleşik olan Uluslararası Mutabakat Bankası (BIS) çatısı altında faaliyet gösteren ve bankacılık sektöründe küresel ölçekte ihtiyati düzenlenme çerçeveleri hazırlayan uluslararası bir kuruluştur. Komite, aynı zamanda bankaların denetimi başlığında iş birliği sağlamaktadır. Komite, küresel finansal istikrarı sağlamlaştırmak amacıyla başta sermaye ve likidite alanlarında olmak üzere düzenleme çerçeveleri yayımlar ve bu düzenlemelerin ülkelerdeki uygulamalarını izler. Komite, temel kararlarını ve çalışma planını, Merkez Bankası ve Denetim Otoriteleri Başkanları Grubu'nun (GHOS) onayına sunar. (Basel Committee on Banking Supervision - BCBS)

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Ekonomi, Bankacılık Terimleri Sözlüğü