Eğitim Sitesi

Lahit Nedir? Lahit Hakkında Kısaca Bilgi

Lahit Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Lahit:

Eski çağlarda içine ölünün içine yerleştirildiği, seramik, taş, ağaç ya da mermerden yapılmış mezarlardır.

 

Arkeoloji Terimi Olarak Lahit:

Antik çağda ölü gömme gelenekleri arasında ölünün koyulduğu sandık şeklindeki mezardır. Malzemesi ahşaptan, pişmiş toprağa, mermerden kireçtaşına kadar çeşitlilik gösterebilir. Genelde dikdörtgen olan lahitin dış yüzeyi ve kapağı çeşitli kabartmalarla süslenmiş olabilir.

 

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Lahit:

Eskiden sinlerin üzerine konulan tabut biçimindeki taş.

 

Sanat Terimi Olarak Lahit:

1. Üstü tahta, taş, tuğla, mermer, bronz, kurun ya da pişmiş topraktan yapılan, içine ölünün yerleştirildiği, kapakla örtülü sanduka biçiminde özel mezar.

2. Ölülerin konulduğu taştan veya mermerden oyma mezar.

 

Turizm ve Otelcilik Terimi Olarak Lahit:

Taş veya mermerden oyma mezar.

 

Yazma Eser (Hat-Tezhip-Ebru-Cilt-Minyatür) Terimi Olarak Lahit:

Harç ile yapılan mezar, ölüleri koymaya mahsus sanduka yerinde kullanılır bir tabir.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Anklikanizm: İngiliz ulusal kilisesinin benimsediği, Kalvenizm (Protestanlık) ve Katoliklik arası bir mezheptir. İngiltere Kralı VIII. Henry, çocuğu olmadığı için boşanmasına izin vermeyen Papalığa duyduğu tepki nedeniyle Protestanlık'ı benimsemiş ve İngiltere'de devlet eliyle Reformu gerçekleştirerek, İngiliz kilisesini ulusallaştırmıştır.

    Dirlik: Osmanlı Devleti tarafından görevlilere maaş olarak verilen veya belli bir topraktan sağlanan yıllık vergi gelirlerinin ayrılmasıyla ödenen, para veya üründür. Ulufe, müşahere, saliyane, türünden günlük, aylık, üç aylık ve yıllık maaşlarla, has, zeamet, tımar, arpalık ve malikane türünden gelirlerin tümüne dirlik denir. Daha çok has, zeamet ve tımar gelirleri için kullanılan bir deyime dönüşmüştür.

    12 Eylül Harekatı: Türk Silahlı Kuvvetlerinin yönetime el koymak üzere 12 Eylül 1980'de giriştiği askeri harekattır. Seçilmiş kurumlara dayalı yönetimi kesintiye uğratarak siyasal sistemi yeniden biçimlendirmeye yönelik bir ara rejim dönemi başlatmıştır.

    Tuğrai: Selçuklularda Divan-ı İnşa isimli bir divana başkanlık eden, yazışmalardan sorumlu görevlidir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü