Eğitim Sitesi

Kütük Defteri Nedir? Kütük Defteri Hakkında Kısaca Bilgi

Kütük Defteri Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Kütük Defteri:

Osmanlı Devleti'nde önceden yeniçerilerin sonradan tüm askerlerin adları, baba adları sülale adları, doğum yerleri ve tarihleriyle, fiziksel özellikleri, görev alışlarını ve görev sırasındaki davranışlarını belirlemek amacıyla tutulan defterdir.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Eskimolar: Eskimolar, Amerika'nın ve Grönland'ın kuzeyinde yaşayan avcı ve toplayıcı halktır. Eskimolar Hakkında Detaylı Bilgi İçin Tıklayınız

    İl: 1. İslamiyet öncesi Türk devletlerinde "İl" sözcüğü, devleti ifade etmek için kullanılmıştır. 2. İlk Türk Devletlerinde aile sosyal hayatın en küçük birimiydi. Birbirini oluşturan yapılar sırasıyla; Oğuş (aile) > urug (aileler birliği, sülale) > boy-budun (millet) > il (devlet) yani boy-budunların oluşturduğu yapıya il (devlet) denirdi. 3. Merkezi yönetimin, taşra birimlerinin en büyüğüdür. Bağımsız hukuksal varlığı ve tüzel kişiliği yoktur. Tüzel kişiliğe sahip İl Özel İdaresi aracılığıyla yerinden yönetim birimi özelliği taşır. Mülki amirleri valilerdir. İller ilçelere, ilçeler bucaklara ve köylere ayrılmıştır.

    Zeamet: 1. Osmanlı Devleti'nde yıllık geliri yirmi bin ile yüz bin akçe arasında olan ve belli hizmetleri karşılığında orta derecedeki devlet görevlilerine maaş karşılığı bırakılan topraklardır. 2. Fetih sırasında devlete ait araziden savaşçılara ve bir kısım devlet ve saray memurlarına kılıç hakkı olarak verilen toprak. (Zeamet, 1840 yılında kaldırıldı). 3. Yıllık geliri 20.000-100.000 akçe olan arazilerdir.

    Katolik: Katolik Kilisesi veya Roma Katolik Kilisesi, ruhani başkanı Roma Başpiskoposu (Papa) olan, en fazla cemaate sahip Hristiyan mezhebi. Dünyada yaklaşık 1,2 milyar mensubu vardır. Katolikler yoğun olarak Güney Amerika'da ve Avrupa'nın güneyinde bulunurlar.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü