Eğitim Sitesi

Konuşma Dili Nedir? Konuşma Dili Hakkında Kısaca Bilgi

Konuşma Dili Terimi Hakkında Bilgiler

Diksiyon ve Hitabet Terimi Olarak Konuşma Dili:

Konuşma dili, günlük hayatta diğer insanlarla iletişim kurmak için konuşurken kullandığımız dildir. Bu dil, doğal olduğu için konuşurken cümlemizin kurallı olup olmadığına, kelimelerin doğru sıralanıp sıralanmadığına, söyleyişin doğru olup olmadığına pek dikkat etmeyiz. Bu sebeple zaman içinde, bölgeden bölgeye değişen birtakım söyleyiş farklılıkları ve kelime farklılıkları ortaya çıkar

 

Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Konuşma Dili:

Günlük yaşamda kullanılan dil.

 

    Benzer Diksiyon ve Hitabet Terimleri

    Duraklama: Anlam bozukluğu vermemek için iki kelime arasında verilen durak. Örnek: Birinci geldi. Örnek: Bir inci geldi. Duraklamalar, konuşmada noktalama işaretleri anlamındadır.

    Tenor: İnce ve açık erkek sesleri.

    Dudakların Durumuna Göre Ünlüler: Ünlüler çıkarılırken dudaklar düz ve yuvarlak olmak üzere iki şekle girerler. Dudağın düzleşmesiyle çıkan ünlülere düz ünlüler; yuvarlaklaşmasıyla çıkan ünlülere ise yuvarlak ünlüler adı verilir. Düz ünlüler; a,e,ı,i' dir. Yuvarlak ünlüler ise o, ö,u,ü' dür.

    Hareket Etmeyen Boğumlanma Organları: Bunlar dişler, diş etleri ve damaktır. Boğumlanmayı bu organlarımızın çeşitli hareketleriyle elde etmek mümkündür. Bu organlarımız kaslarla ilgili oldukları için bu kasların eğitilmeleri boğumlanmamızın düzgün bir şekilde gerçekleştirilebilmesini sağlamaktadır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Diksiyon ve Hitabet Terimleri Sözlüğü