Eğitim Sitesi

Komünite Nedir? Komünite Hakkında Kısaca Bilgi

Komünite Terimi Hakkında Bilgiler

Ekoloji - Çevre Terimi Olarak Komünite:

Ekolojide, belli bir bölgede yaşayan popülasyon gruplarının hepsine birden komünite adı verilmektedir.
Örneğin; belirli bölgesel bir alanda yaşayan hayvan, kuş, böcek gibi popülâsyonların tümü, o bölgenin komünitesini oluştururlar.

 

Biyoloji Terimi Olarak Komünite:

Belirli bir alanda karşılıklı ilişkiler içinde yaşayan çeşitli bitki ve hayvan türlerinin oluşturduğu topluluk. Bir alanda yaşayan popülasyonlar topluluğudur.

Bir komünite içerisinde birden fazla tür bulunur. Dolayısıyla komüniteler popülasyonlardan daha büyük canlı topluluklarıdır. Örneğin, Sapanca Gölü'nde bulunan turna balığı popülasyonu ve bu gölde yaşayan kurbağa, bitki, böcek ve bakteri türlerinin oluşturduğu popülasyonların tamamı Sapanca Gölü'nün komünitesini oluşturur. Komüniteler barındırdıkları tür sayısı bakımından farklılık göstermekle birlikte, kutuplardan ekvatora doğru tür zenginliği genellikle artış gösterir. Popülasyonlar biraraya gelerek komüniteyi, komüniteler de cansız çevreyle birlikte ekosistemi oluşturur.

 

    Benzer Ekoloji - Çevre Terimleri

    Makroklima: Bir bölge, bir ülke, hatta birkaç ülke gibi geniş bir alanda, küçük farklılıklar göstererek hüküm süren iklime verilen isimdir.

    Agroekosistem: Doğal ekosistemin bozularak insan eliyle tarım kültürüne açılan alanlarda ekosistemlere verilen isimdir. Genellikle çayır mera alanları ve yapraklarını döken ağaçlık alanlar bozularak tarım ekosistemlerine dönüştürülmüşlerdir.

    Bitki Örtüsü: Hayvanların yararlanıp, yararlanamadıklarına bakılmaksızın, bir arazi parçasını kaplayan canlı veya ölü bitki ve bitki parçalarıdır.

    Yenilenebilir Enerji: Yenilenebilir enerji, sürekli devam eden doğal süreçlerde var olan enerji akışından elde edilen enerji türüdür. Yenilenebilir enerji kaynaklarının en büyük özellikleri, karbondioksit emisyonlarını azaltarak, çevrenin korunmasına yardımcı olmaları, yerli kaynaklar oldukları için enerjide dışa bağımlılığın azalmasına ve istihdamın artmasına katkıda bulunmaları ve kamuoyundan yaygın ve güçlü destek almasıdır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Ekoloji - Çevre Terimleri Sözlüğü