Eğitim Sitesi

Klimatoloji Nedir? Klimatoloji Hakkında Kısaca Bilgi

Klimatoloji Terimi Hakkında Bilgiler

Coğrafya Terimi Olarak Klimatoloji:

İklim bilimi

 

Ekoloji - Çevre Terimi Olarak Klimatoloji:

Bir bölgenin ışık, sıcaklık, hava, rüzgâr ve yağış, nispi nem gibi fiziksel faktörlerini, uzun yıllar içerisinde inceleyen bilim dalıdır. Bu elementlerin sınırlarına göre, çeşitli iklim bölgeleri belirleyerek, özelliklerini inceler.

 

    Benzer Coğrafya Terimleri

    Gabro: Amfibol, piroksen, olivin vb. renkli minerallerden oluşan bir tür iri taneli kaya.

    Eküdistans (Eşit aralık, sabit aralık): Topografya haritalarında bir biri ardından gelen eş yükselti (izohips) eğrileri arasındaki değişmeyen eşit değerdeki aralık.

    Meridyenlerin Özellikleri: 1. Başlangıç meridyeni İngiltere'de Greenwich gözlem evinden geçen meridyendir. 2. Başlangıç meridyeninin 180 tane doğusunda, 180 tanede batısında olmak üzere 360 adet meridyen yayı vardır 3. Meridyenler, 360 derece olan Ekvator çemberinin birer derecelik aralıklara ayrılmasıyla oluşturulmuştur. 4. Bütün meridyenlerin boyları bir birine eşittir. 5. Meridyenler kuzey-güney doğrultusunda uzanırlar. 6. Bütün meridyenler kutuplarda birleşir. 7. Bir birine komşu iki meridyen dairesi arasındaki uzaklık ekvatorda yaklaşık 111 km'dir, Bu uzaklık kutuplara doğru gidildikçe azalır. 8. Meridyenler aynı paralel üzerinde bir birine eşit uzaklıktadır. 9. Ardışık iki meridyen arasındaki yerel saat farkı 4 dakikadır.(Türkiye 26 - 45 Doğu meridyenleri arasındadır.45 - 26=19x4=76 dakika. Türkiye'nin en doğusuyla en batısı arasında 76 dakikalık yerel saat farkı vardır. 10. Başlangıç meridyeninin doğusunda kalan meridyenlere doğu meridyenleri, batısında kalan meridyenlere batı meridyenleri denir. 11. Dünya batıdan doğuya döner bu yüzden doğudaki meridyenlerin yerel saatleri, kendilerine göre batıda olan meridyenlerin yerel saatlerinden daha ileridir.

    Kutup Noktası: Yer ekseninin yerküreyi kestiği noktalardır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Coğrafya Terimleri Sözlüğü