Eğitim Sitesi

Kıyı Kenar Çizgisi Nedir? Kıyı Kenar Çizgisi Hakkında Kısaca Bilgi

Kıyı Kenar Çizgisi Terimi Hakkında Bilgiler

Emlak ve Gayrimenkul Terimi Olarak Kıyı Kenar Çizgisi:

Deniz, tabii ve suni göller ve akarsularda, kıyı çizgisinden sonraki kara yönünde su hareketlerinin oluşturduğu kumluk, çakıllık, kayalık, taşlık, sazlık, bataklık ve benzeri alanların doğal sınırıdır. Kıyı kenar çizgisi tespit komisyonu valiliklerce kamu görevlileri arasından jeoloji, harita, ziraat, inşaat mühendisleri ile mimar veya şehir plancısından oluşturulur.

 

Turizm ve Otelcilik Terimi Olarak Kıyı Kenar Çizgisi:

Deniz, tabii ve suni göl ve akarsularda kıyı çizgisinden sonra bunların tamamlayıcısı olarak kara yönünde devam eden su hareketlerinin oluşturduğu kumluk, çalılık, taşlık, sazlık ve bataklık alanların doğal sınırıdır.

 

Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimi Olarak Kıyı Kenar Çizgisi:

Deniz, tabiî ve sunî göl ve akarsuların alçak — basık kıyı özelliği gösteren kesimlerinde, kıyı çizgisinden sonraki kara yönünde su hareketlerinin oluşturduğu, kumsal ve kıyı kumullarından oluşan kumluk, çakıllık, kayalık, taşlık, sazlık, bataklık ve benzeri alanların doğal sınırı; dar-yüksek kıyı özelliği gösteren kesimlerinde ise, şev ya da falezin üst sınırı.

 

    Benzer Emlak ve Gayrimenkul Terimleri

    Sıfırda: Yeni bitmiş ev, daire; hiç kimse tarafından kullanılmamış.

    Muhdesat: Bir arazi üzerinde arazi sahibinden bir başkasına ait bulunan yapı veya ağaç demektir. Ege bölgesindeki zeytin ağaçları muhdesata örnektir.

    Tedavül: Taşınmaz malın mülkiyetinin satış, bağış, trampa gibi yollarla el değiştirmesidir.

    Yoldan İhdas: Yolun kapanması nedeniyle oluşan taşınmaz malın, düzenlenecek haritaya göre yoldan ayrılarak, bir parsel numarası altında ilgisine göre belediye, köy, Karayolları Genel Müdürlüğü veya Hazine adına tescili işlemidir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Emlak ve Gayrimenkul Terimleri Sözlüğü