Eğitim Sitesi

Kirpik Nedir? Kirpik Hakkında Kısaca Bilgi

Kirpik Terimi Hakkında Bilgiler

Biyoloji Terimi Olarak Kirpik:

1. Hücrelerin serbest yüzeyi üzerinde kirpiksi sitoplazmik çıkıntı. Düzenli titreşerek hücrenin hareketini sağlar.

2. Kirpik ( Fimbria): Bazı hücrelerde değişik şekil ve sayılarda yer almış hücre duvarının dışarıya doğru uzamış şekilleridir. Hücre dışında yer alan çıkıntı şeklindeki bu yapılardan kısa olanlarına kirpik adı verilir ki, hücrenin belli ortamda tutunmasını sağlayan organelleridir.

 

    Benzer Biyoloji Terimleri

    Biyoinformatik: DNA sekansları gibi karmaşık biyolojik bilgilerin analizinde, bilgisayarların ve/ya da matematiğin kullanılması.

    Vitellus Kesesi: Bazı omurgalı embriyolarında sindirim sisteminin dışarıya doğru cep biçimindeki çıkıntısı. Yumurta sarısı etrafında gelişir ve onu sindirerek organizmanın yararlanacağı duruma getirir.

    Pasif Taşıma: Hücre zarı maddelerin taşınmasında enerji harcamıyorsa, bu taşımaya pasif taşıma denir. Pasif taşımanın genel özellikleri: * Taşıma çok yoğun ortamdan az yoğun ortama doğrudur. * Enerji harcanmaz. * Enzim kullanılmaz. * Canlı ve cansız hücrelerde görülür. * Sıcaklık,hareket ve yoğunluk farkı difüzyonu hızlandırır. * Denge sağlanana kadar devam eder ve durur. * Porlardan geçebilecek büyüklükteki maddeler difüzyona uğrar. Porlardan büyük maddeler difüzyon yapamaz. Hücrede pasif taşıma 3 şekilde görülür: 1. Difüzyon 2. Kolaylaştırılmış difüzyon 3.Osmoz

    Dış Parazit: Bit, pire, kene gibi hareket organı ve sindirim enzimi olan parazitlerdir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Biyoloji Terimleri Sözlüğü