Eğitim Sitesi

Kılavuz Nedir? Kılavuz Hakkında Kısaca Bilgi

Kılavuz Terimi Hakkında Bilgiler

Otomobil-Araba Terimi Olarak Kılavuz:

Deliklere diş açmak için kullanılan özel kesici alettir.

 

Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Kılavuz:

Yol gösteren, tarihî ve turistik yerleri gezerken bilgi aktaran kimse, rehber.

 

Genel Türkçe Terimi Olarak Kılavuz:

1.Yol gösteren, tarihî ve turistik yerleri gezerken bilgi aktaran kimse, rehber.

2. Herhangi bir alanda ve konuda bilgi veren, yol yöntem gösteren kitap vb.

3. Evlenecek olan erkek veya kadına eş bulan kimse.

4. (mecaz) Ruhsal ve zihinsel bakımdan yol gösteren,ışık tutan kimse.

5. (denizcilik) Kılavuz kaptan.

6. (sinema) Makaradaki filmlerin başında ve sonunda yer alan, filmin alıcı, yıkama aracı, basım aracı, gösterici vb. araçlara takılıp çıkarılmasında kolaylık sağlayan, asıl film için pay bırakan çeşitli renklerde film parçası.

7. (teknik) Somun veya boru içine yiv açmakta kullanılan araç.

8. (teknik) Dar ve uzun bir yerden tel, kablo gibi bükülebilen birşey geçirilirken bunların ucuna bağlandığı sert nesne.

9. (denizcilik) Kılavuz gemisi.

 

Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak Kılavuz:

Yol gösteren, rehber, herhangi bir alanda ve konuda bilgi veren, yol yöntem gösteren kitap.

 

    Benzer Otomobil-Araba Terimleri

    Elektrik sistemi: Otomobilde, motoru ilk hareket için elektrikli olarak döndüren, motorun silindirlerinde sıkışan hava-yakıt karışımını ateşlemek için yüksek voltajlı kıvılcım sağlayan, lambaları yakan, kalorifer motorunu, radyo vb. gibi aletleri çalıştıran bir sistemdir. Bu sistemde marş motoru, kablolar, batarya, şarj dinamosu, regülatör, distribütör ve ateşleme bobini gibi kısımlar vardır.

    İçten yanmalı motorlar: Benzinli ya da dizel motorlar gibi, yakıtın güç oluşturmak amacıyla içeride yanması prensibine dayanan motor türüdür. Dıştan yanmalı motorlarda ise, yakıt, motor için gerekli gücü sağlamak amacıyla motor bloğunun dışında bir bölmede yanma gerçekleştirir. Örneğin eski lokomotiflerde kullanılan buharlı motorlarda gücü sağlayacak olan buhar, yakıt veya kömürün ayrı bir kapta yakılması sonucu açığa çıkarılır.

    Biyeller: Motorda pistonla, krank mili biyel muylularını birleştirir.

    Cam Suyu: Cam suyu antifriz katkılı eksi dereceli hava sıcaklıklarında donmaya karşı kullanılan cam ve far yıkama suyuna verilen isimdir. Cam suyu yaşadığınız bölge koşullarına göre değişik donma derecelerine göre kullanılır. Örneğin bulunduğunuz bölgele hava sıcaklığı -20 veya -30 derece civarına kadar düşüş gösteriyorsa, alıp kullanabileceğiniz cam suyunun üzerinde yazan donma sıcaklığı değerinin minimum bu değerlerde olması önerilir. Antifrizli cam suyu aynı zamanda cam ve far yıkama tesisatındaki korozyonu, kireçlenmeyi ve oksitlenmeyi de engeller. Bazı cam suları esans içerir. Ön cama püskürtüldüğünde temiz hava ızgaralarından koku iç mekana kadar ulaşır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Otomobil-Araba Terimleri Sözlüğü