Eğitim Sitesi

Kardeş Kromatid Nedir? Kardeş Kromatid Hakkında Kısaca Bilgi

Kardeş Kromatid Terimi Hakkında Bilgiler

Biyoloji Terimi Olarak Kardeş Kromatid:

Hücre bölünmesi sırasında DNA replikasyonu nedeniyle her kromozom kendi eşini yapar. Bunlara Kardeş kromatid denir.

 

    Benzer Biyoloji Terimleri

    Mezenşim: 1. Embriyonun gastrula safhasında aktoderm ve endoderm arasında meydana gelen hücre yığını. 2. Embriyoda mezoderm tabakasını oluşturacak olan farklılaşmamış hücreler. 3. Embriyonun mezoderm tabakasından gelişen, daha sonra kas ve bağ dokusunu oluşturacak olan farklılaşmamış hücreler.

    Testis: 1. Erkeklerde üreme hücrelerini oluşturan, aynı zamanda eşey hormonları salgılayan bir bez niteliği de taşıyan organ, er bezi. 2. Spermatozoonları üreten erkek gonadı. İnsanda ve öteki bazı memeliler de testisler skrotal kese içinde bulunurlar.

    Lizozomlar: Golgi aygıtınca oluşturulan veziküler yapıdır. Tüm sitoplazmada bulunur. Etrafları çift katlı lipit yapıda zarla çevrilidir. Lizozomların içerisinde çeşitli enzimler bulunur ve bu enzimlerle hücrenin sindirim ve savunma görevini yapar. Makrofaj ve lökosit hücrelerinde çok sayıda bulunur. Lizozomların etkileri aşağıda verilmiştir. • Yapılarındaki sindirim (hidrolitik) enzimleri aracılığıyla organik bileşikleri parçalar. Glikojeni-glukoza, proteini-aminoaside dönüştürür. • Dışarıdan hücreye alınan bakteri, yabancı protein vb. maddeleri sindiriryok eder. • Yaşlanan, içi partikülle dolan lizozomların zarları parçalanır ve enzimler hücre içine geçer. Serbest kalan enzimler hücrenin kendisini sindirir, yok eder. Buna, otolizis denir.

    Döl Almaşı: 1. Eşeyli üreyen bazı canlılarda ve özellikle bitkilerde, çok hücreli haploit ve diploit evrelerin birbirini izlemesi. 2. Döl değişimi, eşeyli ve eşeysiz üremenin birbirini takip ettiği üreme döngüsü. 3. (Yun. meta=sonra, Yun. genesis = soy,): Metagenez. Eşeysiz döl ile eşeyli dölün birbirinin arkasından gelmesi biçiminde olan bir tip döl değişimi.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Biyoloji Terimleri Sözlüğü