Eğitim Sitesi

Karanlık Madde Nedir? Karanlık Madde Hakkında Kısaca Bilgi

Karanlık Madde Terimi Hakkında Bilgiler

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Karanlık Madde:

1. Varlığı, yaydığı ışınım yoluyla değil de dinamik yöntemlerle saptanabilen madde.

2. Işınım yaymadığı için doğrudan gözlenemeyen, ancak varlığı dolaylı yollarla hesaplanabilen madde.

 

    Benzer Uzay ve Astronomi Terimleri

    Ayla: Puslu havalarda güneş ya da ay tekerini uzaktan saran ışıklı halka; bir kuyrukluyıldızı saran ışıklı küre; Samanyolu ve benzeri dizgelerin dışına doğru dağılmış olan yıldız kümeleri ve RR-Lyr yıldızlarının oluşturduğu büyük küre.

    Parlaklık Sınırı: Parlaklık birimi kadir (m) dir. 7.5 + 5 * logA (cm biriminde teleskobun açıklığının logaritması) formülü ile görsel parlaklık sınırı hesaplanır.

    Ortalama Güneş Günü: Ortalama güneşin gözlem yerinin öğlen çemberinden art arda iki alt geçişi arasında geçen süreye bir ortalama güneş günü denir. Ortalama güneşin sahip olduğu özelliklere göre ortalama gün süresi sabittir ve 24 ortalama güneş saatine eşittir. 24 saat = 1440 dakika = 86400 saniye. Günlük yaşantımız tamamen ortalama güneş zamanına göre düzenlenmiş ve kullanılan saatler ortalama güneş zamanına göre çalışmaktadır. Bu nedenle günlük hayatta gün deyince ortalama güneş gününü, zaman deyince de ortalama güneş zamanını kastetmiş oluruz.

    Güneş Yılı: Dünya'nın Güneş etrafında tam bir dolanımı için geçen süreye "güneş yılı" denir. Tüm takvimlerin zaman biriminde bir güneş yılı ortalama 365 gün 6 saat, bir güneş günü ortalama 86 400 saniye olarak kabul edilmektedir. Bugün kullandığımız miladi takvim güneş yılına dayanır. Ay yılı, güneş yılından yaklaşık 11 gün daha kısadır. Bu nedenle, miladi takvimde, Ay takviminin başlangıcı her yıl 11 gün öne doğru kayar.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Uzay ve Astronomi Terimleri Sözlüğü