Eğitim Sitesi

Kadir Nedir? Kadir Hakkında Kısaca Bilgi

Kadir Terimi Hakkında Bilgiler

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Kadir:

Yıldızların parlaklık sırasını belirten ölçek. İlk tanımını Hipparchus (Hipokus) yapmıştır. Buna göre, çıplak gözle görülen yıldızlar birinci kadirden (m = 1), en sönükleri de altıncı kadirden (m = 6) kabul edilmiş, aradakiler de azalan parlaklığa göre sınıflandırılmıştır.

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Kadir:

1-Güçlü, gücü yeter, erkli.

2-"Her şeye gücü yeten" anlamına gelen Allah'ın sıfatlarından biri.

 

Müzik-Dans Terimi Olarak Kadir:

Değer, kıymet, itibar.

 

Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak Kâdir:

“Güç, kuvvet ve iktidar sahibi olarak, istediği her şeyi bir ilim, hikmet ve ölçü dâhilinde dilediği gibi yaratması, her şeye gücünün yetmesi.” anlamında Allah’ın esmayıhüsnasından biri.

 

    Benzer Uzay ve Astronomi Terimleri

    Uzay Mekikleri: Dünya'nın ilk yeniden kullanılabilen ve büyük uyduları bile taşıyabilen uzay araçlarıdır. Uzay mekikleri roketler gibi yükselir, tıpkı uzay gemileri gibi yörüngede manevralar yapar ve bir uçak gibi yere tekrar iner. Aktif olarak kullanılan uzay mekiklerine örnek olarak; Discovery , Atlantis , Challenger mekiklerini verebiliriz.

    Ayrıksı Ay: Ay'ın yörüngesindeki enberi noktasından art arda iki geçişi arasındaki zaman farkı (27g 13sa 18dk).

    Açık Küme: 1- Sarmal gökadaların disklerinde yer alan, yüzlerce genç ve büyük kütleli yıldızladan oluşan gevşek yıldız topluluğu. 2- Dağınık olarak bir arada bulunan yıldızlar yığınağı. Ülker, Arıkovanı, Samanyolu dizgesinin açık kümeleridir. 3- Galaktik küme. Belli bir şekilleri olmayan ve gemelde galaktik düzlemde bulunan yıldız kümeleri.

    Astroloji: Güneş sistemindeki gezegenlerin, göktaşlarının ve diğer cisimlerin yapıları oluşumu ve gelişimini konu edinir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Uzay ve Astronomi Terimleri Sözlüğü