Eğitim Sitesi

İzlenimcilik Nedir? İzlenimcilik Hakkında Kısaca Bilgi

İzlenimcilik Terimi Hakkında Bilgiler

Edebiyat Terimi Olarak İzlenimcilik:

19. yüzyıl sonlarında doğan; dış dünyanın bıraktığı etkileri, izlenimleri olduğu gibi yansıtmayı yaratı ve eleştirinin temel ilkesi sayan sanat ve edebiyat akımı.

 

Sanat Terimi Olarak İzlenimcilik:

Empresyonizm olarak da bilinir. 19.yy.ın ikinci yarısında Fransa'da oluşan izlenimcilik akım, görsel sanatların yanısıra edebiyat ve müzik dallarında da etkili olmuş ayrıca döneminde bir yaşam ve düşünce biçimi olarak gelişmiş ve 20.Yüzyıl sanat kuramlarıyla akımlarını büyük ölçüde etkilemiştir.

 

    Benzer Edebiyat Terimleri

    Ortaoyunu: 1. Sahne olarak kabul edilen ve etrafı seyircilerle kuşatılmış bir alanda, belirli bir konu doğrultusunda fakat yazılı bir metne bağlı kalınmaksızın oynanan tuluata dayalı oyun. 2. Halkın ortasında açıkta bir meydanda metinsiz, suflörsüz, ezbersiz olarak oynanan geleneksel Türk tiyatrosu.

    İbham: Bir edebi eserde isteyerek ve bilinçli olarak yapılan kapalılıktır. Sanatçı, sözün anlamını hemen anlaşılmayacak şekilde kapalı tutarak, okuyucusunu düşündürmeyi amaçlar. Sanatçının istemeden, bilinçsiz olarak yaptığı kapalılığa ise "te'kid" adı verilir. Örnek: Nasıl istersen öyle dinle, bakın: Dalların zirvesindeyiz ancak Yarı yoldan ziyade yerden uzak Yarı yoldan ziyade mâha yakın Ahmed Haşim

    Türkü: 1. Belli bir ezgisi olan ve hece ölçüsüyle yazılan anonim halk şiiri nazım şekli. 2. Kendine has ezgiyle söylenen halk şiiri nazmı biçimi. Türküler bent ve nakarat adı verilen iki bölümden oluşur.

    Türetme: Sözcüklerin kök ve gövdelerine yapım eki getirerek onlardan yeni sözcükler oluşturma yöntemi.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Edebiyat Terimleri Sözlüğü