Eğitim Sitesi

Islah Nedir? Islah Hakkında Kısaca Bilgi

Islah Terimi Hakkında Bilgiler

Genetik Terimi Olarak Islah:

Bitki yada hayvanlarda türün iyileştirilmesi işlemi.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Islah:

Bitki yada hayvanlarda türün iyileştirilmesi işlemi.

 

Biyoloji Terimi Olarak Islah:

Daha verimli olan hayvan ve bitki ırklarının elde edilmesine yönelik çalışmalardır.

 

Hukuk Terimi Olarak Islah:

düzeltme; davada tarafça düzeltme; iyileştirme; iyi bir hale getirme

 

Ziraat (Tarım) Terimi Olarak Islah:

1- Daha yüksek verim ve kalite elde etmek için ürünü bazı biyolojik işlemlerden geçirme.

2- Herhangi bir nedenle arızalanan ürüne fiziki ve kimyevi işlemlerin uygulanarak evsafının tekrar kazandırılmasıdır.

 

Beden Eğitimi ve Spor Terimi Olarak Islah:

1. Düzeltme, iyileştirme.

2. Bir hayvan veya bitki türünden daha iyi verim alabilmek amacıyla yapılan işlem.

 

İnşaat Terimi Olarak Islah:

Bir bölgenin, tümüyle yenilenmeksizin yaşama koşullarının düzeltilmesi.

 

    Benzer Genetik Terimleri

    Protein: Yapısında karbon, hidrojen, oksijen ve azot gibi elementleri bulunduran temel moleküllerdir. Aminoasitlerin peptid bağlarıyla birleşmesinden oluşur. Belli bir sırada dizilmiş bir veya birkaç aminoasit zincirinden oluşan büyük moleküller. Bu dizilişi genetik kodlamadaki nükleotidler belirler. Proteinler vücudumuzdaki hücrelerin, dokuların ve organların oluşması, işlevlerini görebilmesi ve bunu uyum içinde yapmaları için gereklidir. Her proteinin kendine özgü bir işlevi vardır. Sözgelimi hormonlar ve enzimler adlarını duyduğumuz protein türlerinden ikisidir.

    Turner: X taşımayan bir yumurta hücresinin X taşıyan sperm hücresi ile döllenmesinden X0 (45 kromozomlu) zigot oluşur. Geliştiklerinde bu dişilerin boyunlarının iki yanında kalın deri kıvrımları vardır, fakat normal bir dişi gibi görünürler. Normal dişilerden biraz daha kısa boylu, parmakları kısa ve küttür. Eşeysel olgunluğa erişemezler, kısırdırlar.

    Mutasyon: 1- Kromozomlar üzerindeki genlerde meydana gelen değişimlere mutasyon denir. Mutasyonların çoğu ölümcüldür. Bunlara "öldürücü (letal)" mutasyon denir. Mutasyonların çok az bir kısmı yararlıdır. Radyasyon, ultraviyole, bazı ışınlar (X, gama, beta), nitrik asit, hardal gazı, formaldehit, uyuşturucular ve bazı ilaçlar mutasyona neden olabilir. 2- Kromozomların yapısında, sayısında meydana gelen değişiklikler olabileceği gibi genlerin yapısının değişmesiyle de ortaya çıkabilir. Mutasyon çok sık rastlanılan bir olay olmamakla birlikte radyasyon, ısı, pH ve kimyasal maddeler mutasyona sebep olabilir.

    Kontrol Çaprazlaması: Baskın özelliği gösteren bir bireyin genotipini öğrenmek amacıyla aynı karakter bakımından homozigot çekinik bireyle çaprazlanmasına kontrol çaprazlaması denir. Mor çiçekli bir bezelyenin genotipi MM ya da Mm olabilir. Bunu öğrenmek için mor çiçekli bitki, homozigot çekinik genotipte olan beyaz çiçekli bir bitki ile çaprazlanır. Çaprazlama sonunda oluşan tüm bireyler mor çiçek rengine sahipse, genotipi araştırılan birey homozigot (MM) tur. Çaprazlama sonunda oluşan bireylerin 1/2'si mor, 1/2'si beyaz çiçekliyse, genotipi araştırılan birey heterozigot (Mm) tur.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Genetik Terimleri Sözlüğü