Eğitim Sitesi

İhtilal Nedir? İhtilal Hakkında Kısaca Bilgi

İhtilal Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak İhtilal:

Bir devletin ekonomik, sosyal ve politik yapısını birden bire değiştirmek için çıkan zorlayıcı bir eylem. Ayaklanma, devlete isyan. Bozukluk, karışıklık.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak İhtilal:

Bir ülkenin siyasal, sosyal ve ekonomik yapısını veya yönetim düzenini değiştirmek amacıyla kanunlara uymaksızın cebir ve kuvvet kullanarak yapılan geniş halk hareketi, devrim.

 

İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak İhtilal:

1- Bir ülkenin, siyasal, sosyal ve ekonomik yapısını veya yönetim düzenini değiştirmek amacıyla kanunlara uymaksızın cebir ve kuvvet kullanarak yapılan geniş halk hareketi. Devrim.

2- Büyük ve ani değişiklik, bir memleketin siyasi yapısını güç kullanarak ortadan kaldırma ve onun yerine yeni düzeni, gene kuvvete dayanarak yerleştirme.

3- Bir devletin siyasi teşkilatını, kanuni şekillere riayet etmeden değiştirmek üzere zorla yapılan halk hareketidir.

 

Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Terimi Olarak İhtilal:

Bir ülkenin siyasal, sosyal ve ekonomik yapısını veya yönetim düzenini değiştirmek amacıyla kanunlara uymaksızın cebir ve kuvvet kullanarak yapılan geniş halk hareketi, devrim.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Büyük Divan: Büyük Selçuklu Devleti'nde sultanlara danışmanlık yapan kuruldur.

    Bayındır: Yer için gelişip güzelleşmesi, yaşayış koşullarının uygun bir duruma getirilmesi için üzerinde çalışılmış, bakılıp güzelleştirilmiş olan, bakımlı.

    Orak: Bir sapı bulunan, yarım çember biçiminde, yassı, ensiz ve içe gelen yüzü keskin, metalden yapılmış, ekin biçme aracı.

    Sovyet: 1. Rus komünistlerinin kurdukları hükümet. 2. 1990 öncesi SSCB'ye özgü, sosyalist toplumun siyasal örgütlenme biçimlerinden biri olan danışma kurulu. 3. 1990 öncesi SSCB halkından olan ve bu halka özgü olan kimse. SSCB: Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü