Eğitim Sitesi

Hesap Nedir? Hesap Hakkında Kısaca Bilgi

Hesap Terimi Hakkında Bilgiler

Ekonomi, Bankacılık Terimi Olarak Hesap:

Ticarî işlemlerin belirlenmesi ve izlenmesinde kullanılan, parasal işlemlerin azalış veya artışlarının yazıldığı çizelge.

 

    Benzer Ekonomi, Bankacılık Terimleri

    EFT (Elektronik Fon Transfer Sistemi): Türk lirası üzerinden yapılan ödeme işlemlerinin elektronik ortamda gerçek zamanlı mutabakatını sağlayan ödeme sistemidir. EFT sisteminin sahibi ve işleticisi TCMB’dir. EFT Sistemi Müşteriler Arası TL Aktarım Sistemi ve Bankalararası TL Aktarım Sistemi olmak üzere iki bileşene sahiptir. EFT Sistemi resmi tatil günleri dışında hafta içi her gün 08.00-17.30 saatleri arasında çalışmakta, yarım işgünlerinde ise sistem 13.00’da kapanmaktadır. (Electronic Funds Transfer System - EFT)

    Ayrıştırma: Kuponlu bir menkul kıymetin anaparası ve kuponlarının ayrı ayrı işlem görebilmesi amacı ile ayrıştırılmasını ifade eder. Amaç, özellikle uzun vadeli kuponlu ihraçların yatırımcı açısından kullanım alanını genişletmek ve bu tür ihraçların talebini artırmaktır. Hazine Müsteşarlığı bu amaçla ihale ile ihraç etmiş olduğu DİBS'leri ve doğrudan satışını yaptığı Kira Sertifikalarını anapara ve kuponlarına ayrıştırabilmektedir. (STRIP - Separate Trading of Registered Interest and Principal of Securities)

    Bedelsiz Hisse Senedi: Anonim ortaklıklar tarafından iç kaynaklarını kullanmak suretiyle gerçekleştirilen sermaye artırımı karşılığında ortaklarına bir bedel almadan dağıttıkları hisse senetleri.

    Vergiyi Doğuran Olay: Vergi alacağı vergi yasalarının vergiyi bağladıkları olayın vukuu veya hukuki durumun oluşumu ile doğar. Vergi alacağı mükellef bakımından vergi borcunu oluşturur.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Ekonomi, Bankacılık Terimleri Sözlüğü