Eğitim Sitesi

Hattat Nedir? Hattat Hakkında Kısaca Bilgi

Hattat Terimi Hakkında Bilgiler

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Hattat:

Çok güzel el yazısı yazan sanatçı. Mesleği hattatlık olan kimse.

 

Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Hattat:

Mesleği Arap harfleri ile güzel yazı yazmak olan kimse.

 

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Hattat:

Güzel el yazıları yazan sanatçı.

 

Tarih Terimi Olarak Hattat:

Güzel yazı yazan.

 

Sanat Terimi Olarak Hattat:

1. Hat sanatıyla uğraşan kişiye "çok güzel el yazısı yazan sanatçı" anlamına gelen "hattat" adı verilir.

2. Mesleği hattatlık olan kimse.

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Hattat:

Hat sanatıyla uğraşan kişi.

 

Yazma Eser (Hat-Tezhip-Ebru-Cilt-Minyatür) Terimi Olarak Hattat:

Hat yazan kişi. Güzel yazı yazan sanatçı. Son Abbasi halifesi Musta'sım Billâh'ın. kölesi olduğu söylenen Amasyalı Yâkut-ı Musta'sımi'ye kadar kalemin ağzı düz kesilirdi. Yakut eğri keserek tahrif-i kalemi bulmuş ve aklâm-ı sitteye yeni bir biçim kazandırmıştır. İşte Yakut'a, sanatta yaptığı bu yenilikten dolayı hattat denilmiş, hat ve hattatlık Yakut'la seçkin bir sanat ekolü hâline gelince kelime terimleşmiştir. Yakut'tan önce güzel yazı yazanlara katip denildiği gibi hattat da deniliyordu, fakat Yakut 'tan sonra yalnız hattat kelimesi kullanılmış, katip ve küttâp denilmemiştir. Mir Ali Herevi'ye göre hattat olmak için beş şey gerektir: Birincisi dikkat-i tab', ikincisi yazıdan anlamak, üçüncüsü elde kuvvet, dördüncüsü emek çekmek, beşincisi yazı için lâzım gelen kâğıt, kalem ve mürekkebin en iyilerinin bulunması.

 

    Benzer Sosyal Bilgiler Terimleri

    Halkçılık: Halkçılık, devletin siyasi, ekonomik ve kültürel alandaki hizmetlerin tüm halka yönelik olmasını amaçlayan bir ilkedir. Halkın eşitliğini, refah ve mutluluğunu amaçlar. Özellikleri: - Halk devlet yönetimine katılır. Temelinde demokrasi vardır. - Herkes kanunlar önünde eşit haklara sahiptir. - Cumhuriyetçiliğin ve milliyetçiliğin doğal bir sonucudur. - Toplumda sınıf ayrımına karşıdır. Hiçbir kişiye, aileye, zümreye ayrıcalık tanınamaz. - Eşitlik, dayanışma, sosyal devlet bu ilkeyle ilgilidir.

    Toplumsal Kuram: Toplumsal dünya hakkındaki bilgileri özetleyen ve düzenleyen, onun nasıl işlediğini açıklayan birbiriyle bağlantılı fikirlerden oluşan sistem.

    İşletimselleştirme: Gerçek dünyada kavramları temsil eden deneysel gözlemlerin yapılmasıyla sonuçlanacak çok özel araştırma prosedürlerinin geliştirilmesi.

    Tüccar: Ticaret yapan, ticaretle uğraşan kimse, tacir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sosyal Bilgiler Terimleri Sözlüğü