Eğitim Sitesi

Halifelik Nedir? Halifelik Hakkında Kısaca Bilgi

Halifelik Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Halifelik:

Hz. Muhammet'in 632 yılında ölümünden sonra O'nun peygamberlik dışındaki görevlerini yerine getiren kişilerin makamına verilen addır. İlk dört halifeden sonra (Hz. Ebubekir, Hz. Ömer, Hz. Osman ve Hz. Ali) 661-750 yıllarında hali-felik Emevi Hanedanının eline geçmiş, en merke-ziyetçi ve en otoriter zamanını yaşamıştır. 750-1258 yılları arasında Abbasiler hüküm sür-müştür. X. yüzyıl'dan itibaren devlet otoritesi gücünü yitirince, Tavaif-ül Müluk devletleri kurulmuş ve halifeler siyasal güçerini yitirmişler-dir. 1258-1517 yıllarında Abbasi Halifeliği Memluk Sultanlığının korumasında dinsel görev-lerini sürdürebilmiştir. I. Selim'in (Yavuz) Mı-sır Seferi'yle Memluk Sultanlığı yıkınca, hali-felik Osmanlı padişahları tarafından

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Kam: Eski Türklerde din adamı.

    Vakıf: 1. Bir kişi veya devlet tarafından resmî nitelikteki şartlara uyularak, kamunun (ammenin) yararına, hayır amaçlı bir hizmetin gelecekte de yapılabilmesi için ayrılan mülk veya para.(Vakıflar tüzel kişiliğe sahiptir). 2. Hayır işleri için ayrılan bina, para ve mal. 3. Devletin veya zengin insanların, ihtiyacı olan insanların yararlanması için açtıkları sosyal hayır kurumlarıdır. Vakıfların Yararları: - Osmanlı Devleti sınırları içinde uygulanan iskan faaliyetlerinde, - Yerleşim yerlerinin sosyo-kültürel ihtiyaçlarının karşılanmasında, - Yolların, han, kervansaray gibi binaların yapım ve işletiminde, - Halkın sağlık, eğitim ve öğretim alanındaki ihtiyaçlarının karşılanmasında, - İhtiyacı olan tüccarlara vakıflarda biriken paradan kredi kullandırılarak ticaretin desteklenmesinde etkili olmuşlardır.

    Balasagun: Orta Asya'da, Aral Gölü'nün doğusunda yer alan ve Türgiş, Karahanlı, Karahıtay ve Türk-Moğol devletlerinin başkentliğini yapmış yerdir.

    Deklerasyon: Bildirme, duyurma, ilan etme.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü