Eğitim Sitesi

Güneş Kursu Nedir? Güneş Kursu Hakkında Kısaca Bilgi

Güneş Kursu Terimi Hakkında Bilgiler

Sanat Terimi Olarak Güneş Kursu:

Hititlerde kutsal törenlerde kullanılan semboller.

 

Tarih Terimi Olarak Güneş Kursu:

Eski uygarlıklarda görülen ve Güneş'i simgelediği sanılan, bezeme motifi ya da alem olarak kullanılan daire biçimindeki öğedir. En ilginç örneklerini Hatti Güneş kursları oluşturur. Bazı Güneş kurslarının üzerinde boğa ve geyik figürleriyle yuvarlak halkalar da yer almaktadır.

 

    Benzer Sanat Terimleri

    Modelaj: Kil ve bal mumu gibi şekillendirmeye uygun gereçleri, özel tahta kalemleriyle ya da elle şekillendirme sanatı. Bu biçim heykel yapımında döküm ya da model için kullanılabileceği gibi, sanatsal bir ürün olarak da değerlendirilebilir. Terim; resim, çizim ve fotoğrafçılıkta ışık, ton karşıtlığı, renk ve perspektif denetimiyle iki boyutlu biçimlere gerçekteki üç boyutluluk yanılsamasını kazandırmak için yapılan uygulamayı karşılar.

    Kontraposto: Resim ve heykelde insan betisi resmedilir ya da heykeli yapılırken kullanılan klasik duruş (poz) biçimlerinden biri. Bu pozda ayakta duran kişi, kalçası ve bacaklarıyla gövdesinin üst kesimi hafifçe farklı yönlere dönük olarak betimlenir. Sözcüğün kökeni İtalyanca contrapposto dur.

    Hilani: Basamaklı, önü revaklı ve açık, üç yanı duvarla çevrili yapı.

    Tonoz: 1. Örgü teknikleri kullanılarak inşa edilmiş, bir kemerin aralıksız devam etmesiyle oluşan, kagir, eğrisel yüzey ya da yüzeylerden oluşan mimari örtü sistemi. 2. Taş ya da tuğladan örülerek meydana gelen bir mimari örtü elemanı. Biçimine göre beşik tonoz, aynalı tonoz, çapraz tonoz, kaburgalı tonoz, yelken tonoz gibi adlar alır. 3. Bir kemer gözünün aralıksız olarak devam etmesiyle meydana gelen örtü biçimi.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sanat Terimleri Sözlüğü