Eğitim Sitesi

Glikoz Nedir? Glikoz Hakkında Kısaca Bilgi

Glikoz Terimi Hakkında Bilgiler

Biyoloji Terimi Olarak Glikoz:

C6H12O6(Heksoz) molekül yapısındaki karbonhidrat. Karbonhidratların en küçük yapı taşıdır. Fotosentez ile bitkilerde üretilir. Çok sayıda glikoz özel bağlarla birleşerek nişastayı, selülozu ve glikojeni oluşturur. Kan sıvısında bulunan kan şekeri glikozdur.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Glikoz:

1- Özellikle üzüm suyunda bulunan karbon, hidrojen ve oksijenden oluşan şeker, üzüm şekeri.

2- (Heksoz) C6H12O6 molekül yapısındaki karbonhidrat.

 

Kimya Terimi Olarak Glikoz:

C6H12O6 genel formülüne sahip basit karbonhidrat.

 

Mutfak - Yemek Terimi Olarak Glikoz:

Karbonhidrat (monosakkarit- 6 karbonlu şeker). Koyu şuruba benzer şeffaf şeker. Tatlı şurubunda ve birçok pasta yapımında kullanılır.

 

Beslenme ve Diyet Terimi Olarak Glikoz:

Basit yapıda bir şekerdir. Karbonhidratlar parçalandığında en küçük yapı olarak kana geçer ve besin olarak taşınır. Hücreler aldıkları glikozu enerji için kullanır. Birçok karbonhidratın, maltoz, laktoz, sakaroz, nişasta ve glikojenin temel maddesidir.

 

Sağlık-Tıp Terimi Olarak Glikoz:

Kan şekeri.

 

Beden Eğitimi ve Spor Terimi Olarak Glikoz:

1. Bir çeşit şeker, kan şekeri. Bir monosakkarit.

2. Kanda bulunan karbonhidrat, önemli bir enerji kaynağı.

 

    Benzer Biyoloji Terimleri

    Rejenerasyon: Canlılarda görülen, yaraların ve yıpranmış organların yenilenmesi olayı. Bazı omurgasız hayvanlarda, vücutlarından kopan parçalardan yeni canlının oluşmasıdır. Planarya (Yassı solucan), deniz yıldızı ve toprak solucanında görülür.

    Koleteral: Ksilem ve floemin üst üste bulunması.

    Su Döngüsü (Hidrolojik Dolaşım): Su, bazı doğal kuvvetler ve hava hareketleriyle atmosfer ile yeryüzündeki karalar ve sular arasında sistemli bir şekilde hareket etmektedir. Buna su döngüsü veya hidrolojik dolaşım denir.

    Asit: Molekül ya da iyonlar su içinde hidrojen iyonlarını (proton) veren bir maddedir. Asitler ekşi bir tada sahiptir, mavi turnusol kağıdını kırmızıya çevirir ve bazlarla birleşerek tuzları oluşturur. ✔ Su içerisinde çözündüklerinde suya H+ iyonu veren maddelerdir. ✔ Mavi turnusol kağıdının rengini kırmızıya dönüştürürler. ✔ pHları 7 den düşüktür. ✔ Tatları ekşidir. ✔ Karbondioksit, yağ asidi ve aminoasit asit özellik gösterirler. Ortamda çok fazla biriktiklerinde pH ın düşmesine yani ortamın asitleşmesine neden olurlar.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Biyoloji Terimleri Sözlüğü