Eğitim Sitesi

Gizemcilik Nedir? Gizemcilik Hakkında Kısaca Bilgi

Gizemcilik Terimi Hakkında Bilgiler

Edebiyat Terimi Olarak Gizemcilik:

Gerçekliğin kesin bilgisinin duyular ve akıl yoluyla değil, sezgiyle ve ruhsal güçle elde edilebileceğini, hayatın ve dünyanın dile getirilemez, çözümsüz ve anlaşılmaz olduğunu, insanın mistik tecrübeyle sonlu dünyanın ötesine ve Tanrı'ya ulaşabileceğini, onunla doğrudan ve kişisel bir iletişim kurabileceğini öne süren ve dinî duyguya önem veren doktrin (öğreti) veya disiplin.

 

    Benzer Edebiyat Terimleri

    Dadaizm: Tristan Tzara ve arkadaşlarınca Fransa'da geliştirilen, 1916'da dil ve estetik kurallarını tanımayan, kelimelerin anlamlarına değer vermeyen, anlatımda başıboş ve alabildiğine çağrışımlara dayanan bir yol izleyen, bile bile kapalılığa sapan bir edebiyat akımı. Fransız edebiyatında 20. yüzyılda geliştirilen bu akım, savaşın hemen ardından doğduğu için umutsuzluk ve güvensizliği içinde barındırır.

    Lafçılık: Özellikle yazılı edebiyatta anlatımı gereksiz sözlerle doldurma ve bunu alışkanlık edinme.

    Selh: Başkasına ait bir şiirin anlamını alıp kelimelerini değiştirerek yeniden yazmak. Selh intikal'in bir çeşidi sayılır.

    Müstezat: Sözcük anlamı artmış, çoğalmış demektir. Edebiyat terimi olarak gazelin her dizesine, kullanılan aruz ölçüsüne uymak koşuluyla bir kısa dize ekleyerek oluşturulan nazım biçimi anlamında kullanılmaktadır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Edebiyat Terimleri Sözlüğü