Eğitim Sitesi

Gelir Nedir? Gelir Hakkında Kısaca Bilgi

Gelir Terimi Hakkında Bilgiler

Ekonomi, Bankacılık Terimi Olarak Gelir:

1- Belli bir dönem içinde işletme faaliyetleri sonucu öz sermayenin artan kısmı.

2- İşletmenin ticarî faaliyetleri sonucu işletmeye giren fonlar.

3- Mal ve hizmet satışı karşılığında elde edilen para.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Gelir:

1. Bir kimseye veya topluluğa belli zamanlarda, belli yerlerden gelen para.
2. Bir ekonomik birimin belli bir süre içinde kazandırdığı aylık, kira vb. getiri.

 

Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimi Olarak Gelir:

Hasılat. Genellikle varlık veya hizmet satışlarından, faiz, kira v.b' den elde edilen nakit veya diğer aktiflerin brüt tutarı.

 

    Benzer Ekonomi, Bankacılık Terimleri

    TCMB’nin Ağırlıklı Ortalama Faiz Oranı: TCMB’nin farklı vadelerdeki fonlama faizlerinin miktarla ağırlıklandırılmış ortalama faizidir. (CBRT’s Weighted Average Funding Rate)

    Karma Ekonomi: Üretim, tüketim, yatırım ve tasarrufların belirlenmesinde hem hükümetin hem de özel teşebbüslerin önemli rol oynadıkları ekonomik sistem.

    Ortodoks İstikrar Programı: Uluslararası Para Fonu IMF'nin 1970'li yıllardan bu yana enflasyonla mücadele eden ülkelere tavsiye ettiği programlara genel olarak verilen addır. Ortodoks kelimesi burada klasikleşmiş, klişeleşmiş istikrar programları anlamında kullanılmaktadır. Bu programda IMF ücretlerin dondurulmasını, program öncesi belirli bir oranda devalüasyon sonrası yavaşlatılmış kur politikasını tavsiye eder ve tüketimi kısarak enflasyonun kontrol altında tutulmasını önerir. Bu klasik program bir çok uygulayıcı ülkede başarıya ulaşamamış, hatta enflasyonun daha da hızlanmasına neden olmuştur.

    BIST 30: Borsa İstanbul'da işlem gören en değerli otuz şirketi ifade eden göstergedir. Borsa İstanbul’da işlem gören, hacim ve piyasa değeri bakımından en yüksek şirketlerin hisse senedi başarımlarının ölçülmesiyle BIST 30 endeksi belirlenir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Ekonomi, Bankacılık Terimleri Sözlüğü