Eğitim Sitesi

Folia (Port.) Nedir? Folia (Port.) Hakkında Kısaca Bilgi

Folia (Port.) Terimi Hakkında Bilgiler

Müzik-Dans Terimi Olarak Folia (Port.):

Çılgınlık. Portekiz'e ait geleneksel bir dans şarkısı.Eski Portekiz dansı.

 

    Benzer Müzik-Dans Terimleri

    Oratoryo (İt.): Kutsal konulu bir metin üstüne çalgılar, koro ve solistlerce seslendirilmek için yazılmış, sahnelenmeyi gerektirmeyen tür. Çeşitli konuları içeren düzenli eserlerin koro ve orkestra için bestelenmiş şekli. Oratoryonun konularının genelini dini eserler oluşturur. Eski müzik sanatının en önemli kollarından biridir. Operanın doğmasında önemli rol oynamış, sonraları yerini tamamıyla bu sanata bırakmıştır. Oratoryo solo parçaları koro ve orkestrayla orijinal bir etki yaratır. Eski oratoryonun ustası Händel'dir. Sonraları geçen yüzyılın başında Haydn'ın yazdığı "yaradılış" ve "Mevsimler" oratoryoları bu türün şaheseri olmuşlardır. Romantik bestecilerden; Liszt, C. Franck Elgar, Bruch, Pfitzner oratoryo bestelemişlerdir. Oratorio (İt.).

    Üçleme: İkişerli Nota Birimi'nin, geçici olarak üçerli olmasıdır. Dörtlük Nota Birimi içinde Üçleme, üç tane sekizlik notadan oluşur; Nota biriminin süresi değişmeyeceği için, 2 Sekizlik notanın süresi içine 3 Sekizlik nota sığdırılarak okunur. Üçlemeyi oluşturan üç notanın kuyrukları, sekizlik çizgisiyle birleştirilir; Üçlemenin altına veya üstüne 3 sayısı yazılır.Üçleme notalarından hiçbiri, ötekinden kısa ya da uzun okunmaz, birbirine eşit sürelerde okunur. Üçleme okunurken El vuruşları iki bölüt'e ayrılmaz. Bölütsüz veya üç bölüt'e ayrılarak vurulur.

    Bobdylan: 1960′ların başkaldırı müziğinin önde gelen temsilcilerinden biri olan ABD'li şarkıcı ve besteci.

    Akor: 1- İki veya daha çok sesin armoni oluşturacak şekilde aynı anda çalınması. Uygu, düzen. Kırık düzen karşıtı kalıp düzen. Chord (İng.). 2- Aynı anda tınlamak üzere "dikey" olarak yazılmış ikiden fazla ses.Aynı terim, çalgıların, ses yüksekliklerinin birbiriyle uyuşması amacıyla (La=440) titreşimini tutacak şekilde düzenlenmesi için kullanılır. (Accord) 3- Üç ya da daha fazla notanın aynı anda çalınmasıyla elde edilen ses.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Müzik-Dans Terimleri Sözlüğü