Eğitim Sitesi

Flaş Kablosu Nedir? Flaş Kablosu Hakkında Kısaca Bilgi

Flaş Kablosu Terimi Hakkında Bilgiler

Fotoğrafçılık Terimi Olarak Flaş Kablosu:

Flaş kızağının ve TTL flaşların üretilmediği dönemlerde, flaşın fotoğraf makinesine bağlantısını sağlamak için kullanılan kablodur. Oldukça ince ve kırılgandır ancak gerektiğinde flaşın, kablo mesafesinden kullanılmasını sağlar.

 

    Benzer Fotoğrafçılık Terimleri

    Poz Toleransı: Bir filmin az veya çok pozlanmış olmasına rağmen kabul edilebilir bir görüntü verme kapasitesini ifade eder. Negatif filmler genellikle daha fazla poz genişliğine sahiptir ve iki stopluk az veya çok pozlamalarda dahi baskı alınabilecek görüntüler oluşabilmektedir. Diapozitif filmlerde ise bu tolerans daha az olduğundan, tatmin edici sonuçların alınabilmesi amacıyla daha kesin poz değerleri kullanılmalıdır.

    Diyafram Öncelikli Pozlama: 1- Birçok çekim koşulunda, belirli bir diyafram değerinin kullanımına ihtiyaç duyulabilir. Fotoğraf makinesinde diyafram öncelikli pozlama seçimi yapılırsa, diyafram açıklığı sabitlenir ve makine mevcut ışık koşullarına bağlı olarak uygun enstantaneyi verir. 2- Bu yarı otomatik fonksiyon ile fotoğrafçı diyafram değerini belirler, fotoğraf makinesi de doğru pozlama için bu değere karşılık gelen pozlama süresini (enstantane=Anlık) otomatik olarak ayarlar.

    Kadraj: Çerçeveye alınan bir görüntüye dahil edilen unsurların tümünü ifade eder. Kadraja fotoğraf çekilirken vizörden bakarak karar verilebileceği gibi, çekilmiş bir fotoğraf da daha sonra farklı şekilde kadrajlanabilir.

    Alan Derinliği Kontrolü: Bazı refleks fotoğraf makinelerinde bulunan düğmeye basılarak fotoğraf çekiminden önce seçilen diyafram değerine göre hangi bölgelerin net olacağı görülebilir. Böylece net olarak istenen alanın ve değişik f değerlerinin gözle kontrolü sağlanabilmektedir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Fotoğrafçılık Terimleri Sözlüğü