Eğitim Sitesi

Kadraj Nedir? Kadraj Hakkında Kısaca Bilgi

Kadraj Terimi Hakkında Bilgiler

Fotoğrafçılık Terimi Olarak Kadraj:

Çerçeveye alınan bir görüntüye dahil edilen unsurların tümünü ifade eder. Kadraja fotoğraf çekilirken vizörden bakarak karar verilebileceği gibi, çekilmiş bir fotoğraf da daha sonra farklı şekilde kadrajlanabilir.

 

Sanat Terimi Olarak Kadraj:

Her türlü resimsel düzenin çerçeve sınırlarının belirlenmesi işlemi. Özellikle fotoğraf sanatı ürünleri için kullanılır.

 

Görsel Sanatlar | Resim Terimi Olarak Kadraj:

Her tür resimsel düzenin çerçeve sınırlarının belirlenmesi işlemi.

 

    Benzer Fotoğrafçılık Terimleri

    f-stop: Diyafram açıklığının ya da kapalılığının rakamsal olarak ifade edilme şeklidir. Diyafram ayarının duraklarını belirtir. Mesela F2.8 küçük sayı olmasına rağmen diyaframın daha açık olduğunu, F16 ise büyük sayı olmasına rağmen diyaframın daha kapalı olduğunu ifade eder. Diyafram açıklığı standart bir ölçüdür ve her fotoğraf makinesinde aynı miktarı temsil eder.

    NEF: Nikon D1 pro modelinde kullanılan bir RAW resim dosya formatıdır.

    Dye Sub: Açılımı "dye sublimation" dır. Baskının termal yani ısı ile bir kerede daha kaliteli fotoğraf kağıtları üzerine yapıldığı bir baskı metodunu ifade eder ki bu sistemle baskı yapan yazıcılar kendi alanlarındaki neredeyse en pahalı olanlarıdır. Zira bu baskı suya, neme daha dayanaklı ve uzun ömürlü kalabilen ve de daha hızlı baskı imkanı sağlayan bir baskı çeşididir.

    Tek renkli: Belirli bir dalga boyunda olan ışık, tek renk, monokromatik.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Fotoğrafçılık Terimleri Sözlüğü