Eğitim Sitesi

Fıçı Bükülmesi Nedir? Fıçı Bükülmesi Hakkında Kısaca Bilgi

Fıçı Bükülmesi Terimi Hakkında Bilgiler

Fotoğrafçılık Terimi Olarak Fıçı Bükülmesi:

Genel olarak kısa odak uzunluklu ve diyaframı önde bulunan objektiflerde ortaya çıkan ve görüntüdeki düşey hatların bir fıçıyı andıracak biçimde eğilmeleri ile ortaya çıkan görüntü bozulması.

 

    Benzer Fotoğrafçılık Terimleri

    Polarize Filtre: Işığın dalga boyunda tüm yönlerde yaptığı salınmayı tek bir düzleme indiren ve böylelikle parlak yüzeyli cisimlerdeki yansımaları yok eden filtre türü. Yansımanın yok edilebilmesi için parlak yüzeyin metalik olmaması gerekmektedir. (polarization filter)

    Tripod: Üç bacaktan oluşan fotoğraf makinesi dayanağıdır. Özellikle düşük enstantane kullanılmasını gerektiren çekimlerde titremeyi, sarsıntıları engellemek için kullanılır. Üçayak veya sehpa olarak da adlandırılmaktadır.

    Açma: Normalden fazla pozlanmış ve geliştirme banyosundan etkilenmiş film ya da baskılardaki yoğunluğun kimyasal yöntemlerle azaltılması.

    Paralaks Hatası: Kompakt makineler ile telemetreli fotoğraf makinelerinde vizör ile objektif arasında belirli bir mesafe olduğundan yakın mesafedeki objelerin yanlış açı ile belirmeleri şeklinde ortaya çıkan kadraj hatasıdır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Fotoğrafçılık Terimleri Sözlüğü