Eğitim Sitesi

Ferman Nedir? Ferman Hakkında Kısaca Bilgi

Ferman Terimi Hakkında Bilgiler

Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Ferman:

Padişahlar tarafından her hangi bir konuda yazılan buyruk.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Ferman:

1. Buyruk, emir.

2. Osmanlı Devleti'nde padişahın verdiği, uyulması gerekli hükümleri taşıyan yazılı buyruk, yarlık. "Osmanlı Devleti'nde padişahın fermanı kanun sayılırdı."

 

Tarih Terimi Olarak Ferman:

1- Osmanlı padişahlarının yazdığı herhangi bir konu üzerine uyulması gerekli hükümleri taşıyan resmi buyruktur, yazılı padişah emri.

2- Divan tarafından padişah adına çıkarılan ve kesin nitelik taşıyan devlet emri.

 

Hukuk Terimi Olarak Ferman:

Bir kararın yerine getirilmesi için padişahtan çıkan tuğralı emir.

 

Yazma Eser (Hat-Tezhip-Ebru-Cilt-Minyatür) Terimi Olarak Ferman:

Ferman, kelime itibariyle emir, irade, buyruk anlamlarını taşır. Baş tarafı tuğralı ve çoğu kez tezhipli uzun kâğıtlara yazılmış padişah buyrukları. Bir iş veya maslahat siparişini mutazammın padişah tarafından verilen yazılı emir.

 

    Benzer Osmanlı Türkçesi Terimleri

    Han/Kervansaray: Orta Çağ'da ticaret yolları üzerinde belirli aralıklarla yapılmış olan konaklama yapıları. Genelde "Han" denilen ve ticari ya da yarı askeri sivil mimarlık örnekleri olan bu yapılar, kent içlerinde de bulunabiliyordu.

    Kadı: İslam hukuku olan şeriat'a göre hüküm veren yargıç. Tanzimata kadar askeri davalarla devleti ilgilendiren davalar hariç tüm davalara bakmışlardır. Tanzimattan sonra ise yalnızca evlenme, boşanma, nafaka ve miras davalarına bakmışlardır. Kadılık müessesesi medeni kanunla kaldırılmıştır.

    Pantürkizm: Türkçülük, Türk birliğini amaçlayan politik akım, Osmanlı'nın son dönemlerinde ortaya atıldı.

    Kethüda: Kahya, yardımcı, üst düzey devlet görevlilerinin yardımcısı, saray hizmetinde çalışan belirli esnaf (Arabacılar, şamdancılar, kilerciler vs.) gruplarının başı olan kişi.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Osmanlı Türkçesi Terimleri Sözlüğü