Eğitim Sitesi

Estetiksel Haz Nedir? Estetiksel Haz Hakkında Kısaca Bilgi

Estetiksel Haz Terimi Hakkında Bilgiler

Sanat Terimi Olarak Estetiksel Haz:

Sanat yapıtları , sanat duygusuna sahip güzellikten haz alma yeteneğinde bir izleyici kitle doğururlar; bu yüzdende ta başından beri sanat , çok çeşitli yollardan haz alınacak bir gereksinim olmuştur.Kapitalist toplumlarda toplumsal üretim ile özel sahiplenme arasındaki uzlaşmaz çelişki ,yabancılaşmaya, dolayısıyla emek ile Estetiksel Haz arasındaki bir karşıtlığın doğmasına olduğu kadar ,özel haz alma yeteneğinin Estetiksel Haz'ın nesnesiyle içeriğinden ayrılmasına da yol açar.

 

    Benzer Sanat Terimleri

    Temperra: Yağ, reçine, tutkal, yumurta akı gibi bağlayıcı maddelerin madenî ya da toz boyalarla karıştırılmasıyla yapılan boya ve resim tekniği.

    Görsel Yaklaşım: Nesneleri doğru olarak görmeyi hedefleyen sanatsal yaklaşım.

    Perspektif: 1- Varlıkları, resmin iki boyutlu ortamında, üç boyut hissi (derinlik) vermek için, belli kurallara bağlı kalarak çizme, gösterme. 2- Üç boyutlu gerçeklikleri iki boyutlu resim düzlemi üzerinde betimleyerek, üçüncü boyut yanılsaması yaratma işine yarayan bir resim ve çizim tekniği. Antikite de bugünkü anlamıyla perspektif tekniği kullanıldığı söylenemezse de, örneğin, Pompei duvar resimlerinde üçüncü boyut verme çabası önemli bir yer tutar. Fakat, gerçek perspektifin ancak 15. yüzyılda Rönesans'la birlikte ortaya çıktığı kesindir. 3- Resmin iki boyutlu ortamında, üçüncü boyut (derinlik), yanılsaması vermek için kullanılan teknik.

    Nekrapol: Antik dönemlerde kent dışında yer alan mezarlık alanı (ölüler şehri).

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sanat Terimleri Sözlüğü