Eğitim Sitesi

Eşdeğerlilik Kuralı Nedir? Eşdeğerlilik Kuralı Hakkında Kısaca Bilgi

Eşdeğerlilik Kuralı Terimi Hakkında Bilgiler

Fotoğrafçılık Terimi Olarak Eşdeğerlilik Kuralı:

Bu kurala göre; Pozlama =ışık yoğunluğu x süre'dir. Burada ışık yoğunluğu makineye giren ışık miktarı, süre ile örtücünün açılıp kapanma hızını ifade eder.

 

    Benzer Fotoğrafçılık Terimleri

    Kerteleme eğrisi: Bir görüntüde bulunan renk değerlerinin grafik olarak ifadesidir. Fotoğrafta bulunan toplam aydınlık ve karanlık değerleri ile kendi renk değeri gradsyon eğrileri ile gösterilen kırmızı, yeşil ve mavi (RGB) paylarını yansıtır. Görüntü işlemlerinde, 45° eğilim gösteren bir doğru göründüğünde, renk değerleri değiştirilmemiştir. Bu doğrunun üstünde bulunan kısımlarda renk değerleri arttırılmış, altında bulunan kısımlarda ise düşürülmüştür. (gradation / gradasyon - gri tonlaması)

    Gray Level: Resmi dijital olarak oluşturan her bir pikselin siyahtan beyaz doğru olan parlaklık seviyesidir. 0 noktası siyahı, 255 noktası beyazı ifade eder. Bu arada kalan seviyelerdir.

    Rötuş: 1- Gerekli film düzeltmeleri, filmde istenmeyen yerlerin abdek(boya) ile kapatılması. 2- Bozuk, kırık fotoğraflar üzerinde geleneksel yöntemle fırçalar, düzeltme kalemleri ve boyalarla veya bilgisayar ortamında yapılan düzeltme işlemlerinin genel adı.

    Çok Bölgeli Ölçüm: 1. Yapay zekâya sahip bu ışık ölçümü sistemi, fotoğraflanan alanın değişik bölgelerinden yansıyan ışığı ölçerek bu değerler üzerinden algoritmalara dayanarak hesaplamalar yapar. Bu sistemin amacı, çok karmaşık ve farklı ışık koşullarının olduğu durumlarda diğer ölçüm sistemlerine göre daha kesin pozlama değerlerine ulaşılabilmesidir. 2. Fotoğraf makinesinde ışıkölçerin, fotoğraflanan alanın değişik bölgelerinden yansıyan ışığı ölçerek bu değerler üzerinden algoritmalara dayanarak yaptığı hesaplamalara göre ışığı değerlendirdiği, çok karmaşık ve farklı ışık koşullarının olduğu durumlarda diğer ölçüm sistemlerine göre daha kesin pozlama değerleri sağlayabilen ışık ayarı.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Fotoğrafçılık Terimleri Sözlüğü