Eğitim Sitesi

Kerteleme eğrisi Nedir? Kerteleme eğrisi Hakkında Kısaca Bilgi

Kerteleme eğrisi Terimi Hakkında Bilgiler

Fotoğrafçılık Terimi Olarak Kerteleme eğrisi:

Bir görüntüde bulunan renk değerlerinin grafik olarak ifadesidir. Fotoğrafta bulunan toplam aydınlık ve karanlık değerleri ile kendi renk değeri gradsyon eğrileri ile gösterilen kırmızı, yeşil ve mavi (RGB) paylarını yansıtır. Görüntü işlemlerinde, 45° eğilim gösteren bir doğru göründüğünde, renk değerleri değiştirilmemiştir. Bu doğrunun üstünde bulunan kısımlarda renk değerleri arttırılmış, altında bulunan kısımlarda ise düşürülmüştür. (gradation / gradasyon - gri tonlaması)

 

    Benzer Fotoğrafçılık Terimleri

    İmge: Olay, kişi ya da nesnelerin zihinde beliren görüntüleri. Daha önce algılanan nesne ve olayların zihinde yeniden canlandırılması, algıların zihindeki izleridir.

    Otomatik Ölçüm: Fotoğraf makinesinin bu otomatik fonksiyonu ile sistem pozlama süresi ile diyafram açıklığı değerlerinin en uygun bileşimini belirlemektedir.

    Spotmetre (Noktasal Pozometre): Bu pozometre, objenin çok küçük bir kısmından yansıyan ışığın yoğunluğunu ölçmektedir. El pozometresi olarak ya da makine içerisinde bulunabilir. Bu pozometrenin kullanımında doğru bir pozlama için ton değerlerinin değerlendirilmesinde deneyim gerekir.

    Kaplama alanı: Bir objektifin ortaya çıkardığı görüntünün en net bölgesinin çapı.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Fotoğrafçılık Terimleri Sözlüğü