Eğitim Sitesi

Düğüm Noktası Nedir? Düğüm Noktası Hakkında Kısaca Bilgi

Düğüm Noktası Terimi Hakkında Bilgiler

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Düğüm Noktası:

Yörünge hareketi yapan bir gökcismine ait yörüngenin ekliptiği veya yörünge merkezinden geçen ve bakış doğrultusuna dik olan düzlemi kestiği iki noktadan biri.

 

Fizik Terimi Olarak Düğüm Noktası:

Farklı kaynaklardan çıkıp aynı anda bir tepe ve bir çukurun oluşturduğu olay.

 

    Benzer Uzay ve Astronomi Terimleri

    Radyal Hız: Dikine hız; Herhangi bir gökcisminin uzay hızının, yada bir çift yıldızın dolanma hızının bakış doğrultusundaki bileşeni. Bu hız diğer bir anlamda bize yaklaşma yada bizden uzaklaşma hızıdır.

    Tam Güneş Tutulması: Ay, Dünya etrafında, Dünya da Güneş etrafında çember yörüngelerde değil, basıklıkları çok küçük de olsa elips şeklindeki yörüngelerde dolanmaktadır. Bundan dolayı, hem Ay'ın, Dünya'ya olan uzaklığı hem de Dünya'nın, Güneş'e olan uzaklığı sürekli değişmektedir. Ay'ın hem de Güneş'in görünen büyüklüklerinin sürekli değiştiği unutulmamalıdır. Ay, bazen Güneş'ten daha büyük görünürken bazen de daha küçük görünür. Eğer güneş tutulması anında Ay'ın görünür büyüklüğü Güneş'ten daha büyük ise bu durumda tam güneş tutulması oluşabilir. Aksi durumda tutulma tam olamaz.

    Dönence: 1- Tropik. Güneş'in görünen hareketinde dikaçıklığın en büyük ve en küçük olduğu yerler. Güneş'in gün dönümü zamanlarında gökyüzünde bulunduğu yerler. Yaz dönencesi 21 Haziran'da, kış dönencesi 21 Aralık'ta olur. 2- Ay ya da Güneş'in görünen hareketlerinde gelip geri döndüğü yer ya da daire; yaz dönencesi, kış dönencesi gibi.

    Ay'ın Evreleri: Görünen Ay tekerinin aydınlık parçasının aldığı biçimlerdir. Yeniay, ilkdördün v.b.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Uzay ve Astronomi Terimleri Sözlüğü