Eğitim Sitesi

Dönence Nedir? Dönence Hakkında Kısaca Bilgi

Dönence Terimi Hakkında Bilgiler

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Dönence:

1- Tropik. Güneş'in görünen hareketinde dikaçıklığın en büyük ve en küçük olduğu yerler. Güneş'in gün dönümü zamanlarında gökyüzünde bulunduğu yerler. Yaz dönencesi 21 Haziran'da, kış dönencesi 21 Aralık'ta olur.

2- Ay ya da Güneş'in görünen hareketlerinde gelip geri döndüğü yer ya da daire; yaz dönencesi, kış dönencesi gibi.

 

Coğrafya Terimi Olarak Dönence:

23° 27' Kuzey ve Güney enlemlerine verilen isim. Güneş ışınlarının Kuzey ve Güney Yarım Küre'de dik açıyla düştüğü en son enlemlerdir.

Dönence sayıyı 2 tanedir. Kuzey yarım kürede bulunan dönenceye "Yengeç Dönencesi", güney yarım kürede bulunan dönenceye "Oğlak Dönencesi" adı verilmektedir.

 

Matematik-Geometri Terimi Olarak Dönence:

Yerküre üzerinde, güneş ışınlarının yılda iki kez dik açı ile geldiği, sıcak kuşağın kuzey ve güney sınırlarını oluşturan ve Ekvator'un 23° 27' kuzey ve güneyinden geçtiği varsayılan iç çemberden her biri, tropika.

 

    Benzer Uzay ve Astronomi Terimleri

    Zodyak: Burçlar kuşağı. Gökküresinde, ekliptiğin geçtiği ve üzerinde 12 burcun eşit aralıklarla dağıldığı kuşak.

    Saat Açısı: Bir yıldızın saat çemberinin, gözlem yerinin öğlen çemberine göre batı yönünde yaptığı açı.

    Zaman Denklemi: Gerçel güneş zamanı ile ortalama güneş zamanı arasındaki fark: E(t) = So - Sm. Burada So gerçel güneşin, Sm de ortalama güneşin saat açısıdır.

    On İki Hayvanlı Takvim: İslamiyet öncesi Türk devlet ve toplulukları tarafından kullanılmıştır. Güneş yılı esasına göre hazırlanan bir takvimdir. Bir yıl 365 gün olarak hesaplanmış ve her yıl bir hayvan adıyla anılmıştır. Bu takvim Türklerden başka Çin, Moğol, Hint ve Tibetliler tarafından da kullanılmıştır. Günümüzde Asya'nın bazı bölgelerinde hâlâ kullanılmaktadır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Uzay ve Astronomi Terimleri Sözlüğü