Eğitim Sitesi

Doğu Uzanımı Nedir? Doğu Uzanımı Hakkında Kısaca Bilgi

Doğu Uzanımı Terimi Hakkında Bilgiler

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Doğu Uzanımı:

Gökküresi üzerinde, Güneşin doğusundaki bir gezegenin Güneş'e olan açısal uzaklığı.

 

    Benzer Uzay ve Astronomi Terimleri

    Dikine Hız: Herhangi bir gökcisminin uzay hızının, yada bir çift yıldızın dolanma hızının bakış doğrultusundaki bileşeni. Bu hız diğer bir anlamda bize yaklaşma yada bizden uzaklaşma hızıdır. Radyal Hız.

    Ay Tutulması: Ay, Dünya etrafındaki yörüngesinde dolanırken uygun koşullar sağlandığında, Dünya'nın arkasında kalır ve Güneş ışınları Dünya'nın engellemesi nedeniyle Ay yüzeyine düşemez. Bu durumda karanlıkta kalan Ay kısa süreli de olsa Dünya'dan görülemez olur. Bu olaya ay tutulması adı verilir. Ay tutulmaları ancak dolunay evrelerinde olabilir.

    Kutup Işıması: Kutuplar bölgesinde görülen yaygın ve donuk atmosferik ışıma. Atmosferik atom ve moleküllerin bu bölgelerde yoğunlaşan manyetosferin hızlandırdığı yüklü parçacıklarla uyarılması sonucu oluşmaktadır.

    Dünya Dışı Gezegen Bilimi: Dünya dışı gezegen bilimi, bir gezegen olarak Dünya ile ilgili bilimler olan jeofizik ve alt dalları olan sismoloji, jeodezi, tektonik fiziği, jeoloji, oşinografi ve atmosfer bilimlerinin diğer gezegenler ile Güneş ötesi gezegenlere uygulanmasıdır. Örneğin, "selenoji" Ay jeolojisi, "areoloji" Mars jeolojisidir. Güneş ötesi gezegen jeolojisi çok yeni bir daldır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Uzay ve Astronomi Terimleri Sözlüğü