Eğitim Sitesi

Dogmatizm Nedir? Dogmatizm Hakkında Kısaca Bilgi

Dogmatizm Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Dogmatizm:

Otoritelerce ileri sürülen düşünce ve prensipleri değişmez kurallar olarak kabul eden görüş şekli.

 

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Dogmatizm:

1- İnsan zihninin varlık hakkında doğru ve kesin bilgi edinebileceğini öne süren yaklaşım.

2- İlkeleri ve öğretileri sorgulamadan kabul etme.Eleştirinin olmama durumu.

3- Herhangi bir görüşü, eleştiri yapmadan kabul eden tutum. Doğru bilginin varlığını ve genel geçerliliğini kayıtsız şartsız kabul eden görüş. Düşüncenin bağımsızlığını ortadan kaldıran her türlü düşünce davranışı.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Arazi-i Öşriyye: İslam hukukuna göre, mülkiyet hakkı Müslümanlara verilen, özel mülkiyetteki bağ, bahçe özelliğine sahip, verimli bölgelerde 60 dekarı, kıraç alanlarda 150 dekarı aşmayan büyüklükteki (bir çiftlik= bir yılda bir çift öküz ile işlenebilen toprak genişliği) topraktır. Bu topraktan elde edilen ürün üzerinden yaklaşık 1/10 oranında şeri vergi alınırdı.

    Güneş Kursu: Eski uygarlıklarda görülen ve Güneş'i simgelediği sanılan, bezeme motifi ya da alem olarak kullanılan daire biçimindeki öğedir. En ilginç örneklerini Hatti Güneş kursları oluşturur. Bazı Güneş kurslarının üzerinde boğa ve geyik figürleriyle yuvarlak halkalar da yer almaktadır.

    Celali: Padişah I.Selim (Yavuz) zamanında Turhal'da mehdilik savı ile ortaya çıkan ve Anadolu halkının Osmanlı Devlet yönetimine karşı tepkilerini örgütleyerek 1514'de ayaklanan, Bozoklu Derviş Celal ve adamlarına verilen addır. Sonradan, devlete karşı halkın düzenlediği eylemlere katılanlara da bu ad verilmiştir.

    Revizyonculuk: Bir öğretinin ana konusunu tartışma konusu yapanların tutumu.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü