Eğitim Sitesi

Diplomatika Nedir? Diplomatika Hakkında Kısaca Bilgi

Diplomatika Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Diplomatika:

Yazışma bilimidir. Devletlerin iç ve dış yazışmalarını, antlaşmalarını ve bu tür belgelerin yazım üsluplarını inceler.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Malikane Sistemi: Malikane sistemi iltizam sisteminin devamlılığını sağlamak amacı ile oluşturulan bir sistemdir. İltizam sisteminde devletin geliri olan vergiler bir bedel karşılığında kişilere devredilerek toplanmaktaydı. Amacı, devletin toplamakta zorlandığı vergileri kısa sürede toplu olarak elde etmesiydi. Malikane sistemi ise vergi toplama hakkının süresiz olarak satılmasıdır. Osmanlı Devleti paraya çok ihtiyaç duyduğu dönemlerde böyle bir uygulamaya giderek bazı bölgelerin vergi haklarını süresiz devretmiştir. Bu süresizlik hayat boyu ile sınırlıdır. Yani kişi öldüğünde vergi hakkını devlet tekrar başkasına satabilir.

    Firavun: Eski Mısır hükümdarlarına verilen addır. O dönemlerde Mısır'da üretim araçları üzerinde özel mülkiyetin ol maması, her şeyin devlete devletin de, firavunlara ait olması bu hükümdarlara olağanüstü bir iktidar gücü vermiştir. Bu güç firavunlara tanrıkral özelliği kazandırmıştır.

    Karantina: Bulaşıcı bir hastak durumunda, bir bölgeyi ya da başka bir ülkeden gelen insan, hayvan ve eşyaların tehlike geçinceye kadar gözetim altında tutulmasıdır. Dışarıdan gelecek olanları sağlık durumları belli olana dek içeriye almayıp bekletmektir. Tedbir olsun diye, bulaşıcı hastalıkların çok olduğu ülkelerden gelenler de gümrüklerde bekletilirdi. Osmanlılarda bu süre 40 gündü.

    Muvazzaf: Silahlı kuvvetlerde çalışan, mesleği askerlik olan subay ve assubaylardır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü