Eğitim Sitesi

Deformasyon Nedir? Deformasyon Hakkında Kısaca Bilgi

Deformasyon Terimi Hakkında Bilgiler

Coğrafya Terimi Olarak Deformasyon:

Biçimi bozulma, biçimsizleşme. Şeklini bozma.

 

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Deformasyon:

Şekil bozulması.

 

Arkeoloji Terimi Olarak Deformasyon:

Biçim bozma. Bir sanat yapıtında betimlenen figürlerin belli yerlerinin figürü tanınmama derecesine vardırmadan bozulmaya uğratılması. Batı sanatında özellikle Maniyerist üslubun kullandığı yöntemlerden biri olan deformasyon, Rönesans sanatındaki kusursuz anatomik tanımlamaya karış çıkış yollarından biridir.

 

Sanat Terimi Olarak Deformasyon:

1- Biçim bozma. Bir sanat yapıtında betimlenen figürlerin belli yerlerinin figürü tanınmama derecesine vardırmadan bozulmaya uğratılması. Batı sanatında özellikle Maniyerist üslubun kullandığı yöntemlerden biri olan deformasyon, Rönesans sanatındaki kusursuz anatomik tanımlamaya karış çıkış yollarından biridir.

2- Konunun özelliğini bozmadan, konuyu daha etkili anlatabilmek için bazı yerlerini olduğundan fazla göstermek.

 

Sağlık-Tıp Terimi Olarak Deformasyon:

Biçimi bozulma, biçimsizleşme, şeklini bozma.

 

Görsel Sanatlar | Resim Terimi Olarak Deformasyon:

Biçim bozma, resim ve heykelde model olarak alınan nesnelerin görüntü biçimini, yapılan yoruma uygun hale getirme.

 

    Benzer Coğrafya Terimleri

    Aşınım Platformu: Dalga aşındırması ile kıyıların önünde meydana gelen düzlük.

    Sediment: Tortul taşlar.

    Yağmur: Yeryüzünde en çok görülen bir yağış çeşidi. Bulutların su damlacıkları birbirine bilişerek havanın dayanmasını yenecek kadar büyüyünce düşmeye başlar, böylece yağmur belirmiş olur. Yağmur damlaları, 0,55 mm. İriliğinde olur. Bir damlanın ağırlığı bir gramın üçte biri, dörtte biri kadar olur. Arasıra yağmur tanelerinin 78 mm. çapında irileştiği de olur. Yağmur damlaları, bundan da iri olursa o durumu ile kalmaz düşerken dağılır. Yağmurlar, havadaki tozlan da içerilerine aldıkları için, havayı temizlerler.

    Yıllık hareket: Dünya'nın, Güneş etrafında dönerken izlediği yola yörünge denir. Dünya yörüngesinde 1 turluk dönüş hareketini 365 gün 6 saatte tamamlar. Bu süreye 1 yıl, harekete ise yıllık hareket denir. Dünya'nın yörüngesi elips şeklindedir. Yörünge şeklinin elips olması deneni ile Dünya, yıllık hareket sırasında Günöte (Aphel) ve Günberi (Perihel) konumlarına gelir. Dünyanın Yörüngesinin Elips Şeklinde Olmasının Sonuçları: 1.Dünya'nın yörüngesindeki hızı yıl boyu değişir. 2.Dünya'nın Güneş'e olan uzaklığı yıl boyu değişir. 3.Şubat ayı 28 gün sürer. 4.Kuzey Yarım Küre'de sonbahar ekinoksu (23 eylül) 2 gün gecikme ile yaşanır. 5.Mevsim süreleri birbirine eşit değildir. 6.Gündüz süresinin gece süresinden uzun olduğu günlerin sayısı Kuzey Yarım Küre'de, Güney Yarım Küre'den fazladır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Coğrafya Terimleri Sözlüğü