Eğitim Sitesi

Darbe Nedir? Darbe Hakkında Kısaca Bilgi

Darbe Terimi Hakkında Bilgiler

Siyaset Terimi Olarak Darbe:

Bir ülkede baskı kurarak, zor kullanarak veya demokratik yollardan yararlanarak hükûmeti istifa ettirme veya rejimi değiştirecek biçimde yönetimi devirme işi.

 

Tarih Terimi Olarak Darbe:

Bir ülkede siyasal iktidarın tümünü (yasama, yürütme, yargı güçlerini) zorla, gerekirse silah kullanarak ele geçirmektir. Böyle bir eylemden sonra genellikle ülkede tüm hak ve özgürlükler darbeyi düzenleyenler tarafından yok edilir. Darbeler ülkelerde yönetici kadroları değiştiren, ülkenin ekonomik ve toplumsal düzeninde herhangi bir iyileştirme yapmayan baskı yönetimleridir.

 

İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak Darbe:

Bir ülkede baskı kurarak, zor kullanarak veya demokratik yollardan yararlanarak hükümeti istifa ettirme veya rejimi değiştirecek biçimde yönetimi devirme işi.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Darbe:

Vuruş, çarpış.

 

Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Terimi Olarak Darbe:

Bir ülkede silahlı kuvvetler mensuplarının silah zoru ile ülke yönetimine el koyması.

 

    Benzer Siyaset Terimleri

    Kâtip Üye: Genel Kurul'da Genel Kurul'a hitaben evrakları okuyan, tutanak özeti, yoklama ve oy sayımı gibi hususlarda görevi olan Başkanlık Divanı üyesidir.

    İçtüzük: Yasama, denetim ve diğer görevleri yerine getirme sürecinde TBMM'nin iç işleyişini, faaliyetlerini ve bu işleyiş ve faaliyetlerin ortaya çıkardığı yapıları düzenlemek amacıyla çıkardığı hukuki düzenlemedir.

    Esas Komisyon: Nihai kararı veren ve raporu Genel Kurul görüşmelerinde esas alınan komisyondur. Kanun tasarı ve tekliflerinin TBMM Başkanlığı'nca komisyonlara havalesi sırasında hangi komisyonun esas komisyon olacağı belirlenir.

    Genel Seçim: Anayasanın 77. maddesine göre 4 yılda bir yapılan milletvekili seçimidir. Tek dereceli olup nispi temsil sistemine göre, eşit ve gizli oyla, bütün yurtta aynı günde, yargı yönetimi ve denetimi altında yapılır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Siyaset Terimleri Sözlüğü