Eğitim Sitesi

Cülus Nedir? Cülus Hakkında Kısaca Bilgi

Cülus Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Cülus:

Osmanlı padişahlarının tahta çıkması.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Cülus:

Osmanlı Devleti'nde şehzadenin tahta çıkmasında yapılan merasim.

 

Sanat Terimi Olarak Cülus:

Hükümdarlık tahtına çıkma, tahta oturma.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Vaftiz: Hristiyanlıkta genellikle belli bir yaşa gelen çocuğa uygulanan, ilk günahı silmek ve Hristiyanlaştırmak amacıyla yapılan işlemdir. Ayin düzeni ve biçimi kiliseler arsında değişmekle birlikte hemen bütün vaftiz ayinlerinde su kullanılır. Ayin papazın "Baba oğul ve kutsal ruh adına seni vaftiz ediyorum" sözleriyle gerçekleşir. Vaftiz ayininin bazı türlerinde vücudun tümü ya da bir bölümü suya sokulur; başka türlerde ise su baştan aşağı dökülür, serpilir ya da damlatılır.

    Mevlevilik: Mevlana Celalettin Rumi'nin oğlu sultan Velet tarafından, Mevlana'nın ölü-münden sonra, XIII. yüzyıl-da Konya'da kurulan, temeli Mevlana'nın görüşle-rine dayanan, evreni tanrı-nın bir belirtisi sayan, varlığın birliği ilkesini benimseyen, insanı evrenin özü olarak gören, müzikli, rakslı tören-lerle tanrıya ulaşmayı amaçlayan sünni tarikattır.

    Mangır: Osmanlı Dönemi'nde kullanılan iki buçuk para değerindeki bakır sikkedir.(Mangır: Bakır)

    Niyabeti Saltanat Divanı: Türkiye Selçuklu Devleti'ndeki bu divanda kendisine güvenilen devlet adamları ve komutanlar bulunuyordu. Divan'daki bu görevlilere naip denirdi. Hükümdar başkentte bulunmadığında ona ait devlet işlerini yürütür ve hükümdara vekalet ederdi.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü