Eğitim Sitesi

Çeşme Nedir? Çeşme Hakkında Kısaca Bilgi

Çeşme Terimi Hakkında Bilgiler

Sanat Terimi Olarak Çeşme:

Genel su sağlama sistemlerinden gelen suyun kamunun kullanımına sunulduğu hayır yapılarıdır. İlk çeşme yapılarının Antik Roma'da ortaya çıktığı biliniyor. Nympheum denilen bu yapılar hem hayvanların sulanması, hem içme suyu sağlama, hemde görsel bir zenginlik sağlamak amacıyla yapılmıştır. Orta Çağ Avrupa'sında çeşme küçük ve önemsiz bir yapıyken, Barok döneminde eststik ve mimari açıdan gelişmiş çeşme yapıları inşaa edilmeye başlanmıştır. Roma Trevi Çeşmesi iyi bir örnektir. Osmanlı İmparatorluk'unda Lale Devri'ne kadar çeşme küçük ve yalın çoğu zaman bir duvara yapışık yapılar halindedir. Anıtsal meydan çeşmeleri Osmanlı'da Avrupa kent kültürünün tanındığı 18. Yüzyıldan itibaren inşaa edilmişlerdir.

 

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Çeşme:

Herkesin yararlanması için düzen altına alınan bir suyun akıtıldığı yapı.

 

İnşaat Terimi Olarak Çeşme:

Herkesin yararlanması için düzen altına alınan bir suyun akıtıldığı yapı.

 

    Benzer Sanat Terimleri

    Bauhaus: Almanya'da 1919-1933 yılları arasında mimarlığın yanısıra diğer sanat dallarının da eğitiminin verildiği sanat ve tasarım okulu.

    Agora: 1. Eski Yunanlılarda kent devletiyle ilgili sorunların konuşulduğu, çevresi revaklı meydan. 2. Pazar yeri. 3. Yunan klâsik döneminde; sitenin yönetim, politika ve ticaret işlerini konuşmak için halkın toplandığı alan.

    Diyafram: Işığa karşı duyarlı filmin ne kadar ölçüde ışık alması gerektiğini kontrol eden objektif üzerindeki sistem. Fotoğraf makinesindeki filmin üzerine ne kadar şiddette ışık düşeceğini ayarlayan bölümdür.

    Sütun: 1. Kaide, gövde ve başlıktan oluşan, Taştan veya ahşaptan yapılmış olup genellikle tek parçadan meydan gelen taşıyıcı mimarî eleman. 2. Herhangi bir maddeden yapılan, üstünde sütun başlığı denilen çıkıntılı bir bölüm olan, genellikle bir altlığa, bazen doğrudan doğruya yere dayalı silindir biçiminde düşey destek, kolon.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sanat Terimleri Sözlüğü