Eğitim Sitesi

Caize Nedir? Caize Hakkında Kısaca Bilgi

Caize Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Caize:

Şairlerin devlet büyüklerine yazdıkları methiyeler karşılığında aldıkları para ve hediyelere caize denirdi. Sile deyimi de caize ile aynı anlama gelirdi.

 

Edebiyat Terimi Olarak Caize:

Özellikle Divan edebiyatı döneminde büyüklere, varlıklı kimselere sunulan manzumeler için verilen para.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Şövalye: 1. Avrupa'da, derebeylik düzeninde soyluluk sanlarının en alt derecesi, atlı savaşçı. 2. Orta Çağ Avrupa'sında kahraman kabul edilen kişilere verilen unvan. 3. Orta Çağ'da Avrupa’da, özel eğitimle yetişmiş, belli ülküleri ve davranış biçimleri olan, soylu, atlı savaşçı.

    Sened-i İttifak: Sened-i İttifak Osmanlı Devleti'nde, II. Mahmut devrinde ayanlar ile hükümet arasında yapılan sözleşmeye verilen isim (26 Eylül 1808).

    Halveti: İbadetlerini tenha yerde yapmayı tercih eden bir tarikat adı. Bu tarikatten olan kimse.

    Mukataa Arazi: 1. Geliri doğrudan doğruya veya mültezimler aracılığı ile devlet hazinesine giren topraklardır. 2. Hazineye ait arazilerin belirli bir bedel karşılığı olarak iltizama verilmesidir. Bu arazilerin verilmesi 2 veya 3 yılda bir yenilenirdi. 3. Dört Halife devrinde, Büyük Selçuklular'da, Anadolu Selçukluları'nda ve İlhanlılar'da görülen ikta sisteminin devamı olan mukataa, geliri memurlara, askerlere veya diğer hizmetlere ayrılmayıp, doğrudan doğruya hazineye kalan topraklardır. Bu arazinin geliri mültezimler tarafından toplanmaktadır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü