Eğitim Sitesi

Beylik Nedir? Beylik Hakkında Kısaca Bilgi

Beylik Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Beylik:

Merkeze tam bağlı olmayarak bir beyin yönetimi altındaki ülke, emirlik, emaret, mirlik.(Eskiden Anadolu, beyliklerle yönetiliyordu: Karaman Beyliği, İnallı Beyliği, Mengücüklü Beyliği... vb.)

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Baltacı: Padişah sarayının dış hizmetlerinde kullanılan görevlilere verilen unvan.

    Brahmanizm: Eski bir Hint inanışıdır. Bu inanışa göre,insanlar yüce yaratıcı olan Brahman'ın vücudunun değişik yerlerinden yaratıldıklarından, birbirlerine eşit değildir ve belirlenen sınıf ve zümreler içinde kalmak zorundadır. Bu sınıflaşmaya kast sistemi denilir ve soydan gelen zorunlu bir durumdur. Bu sınıflar dört çeşittir: 1. Brahmanlar : Rahipler sınıfı 2. Kşatriyalar : Soylular ve askerler sınıfı 3. Vaysyalar : Çiftçiler ve tüccarlar sınıfı 4. Sudralar : Hizmetkarlar ve işçi sınıfı Bu dört sınıfın dışında kalan insanlara Parya denir ve aşağılanmış topluluklardır.

    Kapıkulu: Osmanlı devletinde ilk olarak I. Murat zamanında oluşturulmaya başlanan, giderek gelişen ve güçlenen, devlet yönetiminde ve hükümdar değişikliklerinde etkin rol oynayan askeri sınıftır. Devşirme sistemi ile eleman elde eden bu askeri yapı, zeki çocuklarını Enderun Mektebi'ne göndererek devletin üst kademelerine kadar çıkma olanağı vermekteydi. Padişahın komutası altında sürekli görev yapan Kapıkulları hazineden ulufe ve cülus adı altında ödenek almaktaydılar.

    Dirayet: Zeka, bilgi, kavrayış.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü