Eğitim Sitesi

Beşli prizma Nedir? Beşli prizma Hakkında Kısaca Bilgi

Beşli prizma Terimi Hakkında Bilgiler

Fotoğrafçılık Terimi Olarak Beşli prizma:

Genellikle 35 mm. Tek objektifli refleks fotoğraf makinelerinde odaklamanın yapılmasını ve hareketli aynadan gelen görüntünün göze iletilmesini sağlayan parça.

 

    Benzer Fotoğrafçılık Terimleri

    Firmware: Bir nevi dijital kameralardaki işletim sistemidir. Ki bu sayede dijital kamera kontrolü sağlanır. Zaman zaman üretici firmalar bu işletim sistem yazılımını geliştirirler ya da var olan hataları düzeltirler ve bir üst versiyon şeklinde internet sitelerinden yayımlarlar ki o dijital kameraya sahip olanlar bu yeni versiyonu internet üzerinden kendi makinelerine aktararak daha performanslı olarak kameralarını kullanabilsinler diye.

    Kaplama: Objektiflerde çeşitli nedenlerle oluşan yansımaları gideren ve merceklerin yüzeylerine çok ince tabakalar halinde yapılan magnezyum florür kaplaması.

    Contrast: Bir görüntüdeki parlaklık değişim miktarının bir nevi ölçümüdür.

    Gren: 1- Görüntüler, film üzerine ışığa duyarlı gümüş parçacıkları veya renk molekülleri tarafından kaydedilirler ve bunların dokusu (gren) büyütüldüklerinde (çok büyük baskılarda veya diapozitiflere lupla bakıldığında) görülebilir hale gelir. Yavaş filmler genellikle, hızlı filmlere oranla daha küçük grenlere sahiptirler. 2- Film ya da baskılar üzerinde görüntüyü oluşturan noktalardır. Yavaş filmler (düşük ASA değerli filmler, örneğin 25 ASA, 50 ASA) küçük grenlidirler ve oluşturdukları görüntü keskindir, bunun tersi olarak hızlı filmler (Yüksek ASA) değerli filmler, örneğin 400 ASA, 800 ASA) büyük grenlidirler ve oluşturdukları görüntü keskin değildir, grenler görüntü üzerinde seçilebilir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Fotoğrafçılık Terimleri Sözlüğü