Eğitim Sitesi

Barit Nedir? Barit Hakkında Kısaca Bilgi

Barit Terimi Hakkında Bilgiler

Coğrafya Terimi Olarak Barit:

Doğal baryum sülfat. Metal cevheri damarlarında bol bulunan bu madde, boya sanayi ve petrol sondajlarında kuyu açma çamurunun ağırlaştırılmasında ve radyolojide sindirim organlarının filminin çekilmesinde kullanılır.

 

Fotoğrafçılık Terimi Olarak Barit:

Kâğıt ve diğer lifli malzemelerden yapılmış olan fotoğraf kâğıtlarında duyarlı katmanın emilmesini önlemek için kullanılan kaplama. (baryta)

 

    Benzer Coğrafya Terimleri

    Hidroloji: Yeryüzünün üstündeki, yüzündeki ve altındaki suları inceleyen bilim.

    Menderes: Akarsu yatak eğiminin azalması, akarsuyun akış hızının ve aşındırma gücünün azalmasına neden olur. Akarsu büklümler yaparak akar. Akarsuyun geniş vadi tabanı içinde, eğimin azalması nedeniyle yaptığı büklümlere menderes denir. Menderesler yapan akarsuyun, uzunluğu artar ancak akımı azalır.Taban seviyesinin alçalması nedeniyle menderesler yapan bir akarsuyun, yatağına gömülmesiyle oluşan şekle gömük menderes denir.

    Polye: 1-Karstik yörelerde dolinlerin birleşmesiyle oluşan ve tabanları genellikle tarım alanları olarak kullanılan geniş çukurluklar. 2-Karstik bölgelerdeki erime ovaları, Gölova 3-Karstik yörelerdeki genişliği birkaç kilometre olan, uzunluğu 20-30 kilometreyi bulan, hatta geçebilen ova görünümlü büyük karstik çukurlara polye denir. Türkiye'de özellikle Toroslar'da polyeler yaygındır. Örneğin; Akdeniz Bölgesi'ndeki Ketsel, Elmalı ve Akseki ovası birer polyedir.

    Deniz Akıntısı (Okyanus Akıntısı): Okyanuslarda, denizlerde doğdukları bölgelerden çok uzaklara su yığınını sürükleyen akıntılar.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Coğrafya Terimleri Sözlüğü