Eğitim Sitesi

Bağıl Bolluk Nedir? Bağıl Bolluk Hakkında Kısaca Bilgi

Bağıl Bolluk Terimi Hakkında Bilgiler

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Bağıl Bolluk:

Bir topluluk içinde istenilen tek bir çeşidin bolluğunun bütün niceliğe oranı. "Mutlak bolluk" için verilen örnekte, göktaşında demirin bolluk oranı 50/550, yıldız tayfında metal çizgilerinin bolluk oranı 25/180 dir. Bir bölgede 120 yıldızın parlaklığı ölçülmüş, 8 ve 9. uncu kadirler arasında 35 yıl sayılmışsa, bu aralık için yıldız bolluğu 35, bolluk oranı 35/120 dir.

 

    Benzer Uzay ve Astronomi Terimleri

    Açık Küme: 1- Sarmal gökadaların disklerinde yer alan, yüzlerce genç ve büyük kütleli yıldızladan oluşan gevşek yıldız topluluğu. 2- Dağınık olarak bir arada bulunan yıldızlar yığınağı. Ülker, Arıkovanı, Samanyolu dizgesinin açık kümeleridir. 3- Galaktik küme. Belli bir şekilleri olmayan ve gemelde galaktik düzlemde bulunan yıldız kümeleri.

    Mercek: Küresel yüzeyli, saydam cam parçası.

    Kuazar ( Quasar, yıldızımsı cisim ): 1- Gökada çekirdeklerindeki, optik ve morötesi ışınım yayan sıkı ışınım kaynakları. Optik fotoğraflarda yıldız gibi görünürler. Yıldızımsı cisim güçlü bir radyo kaynağı ise kuazar olarak adlandırılır. 2- Dünya'dan bakıldığında yıldız gibi görünen yoğun ve son derece parlak bir cisim. Haklarında çok az şey bilinmektedir, ama kuazarlar büyük bir olasılıkla aktif galaksilerin merkezleridir.

    Kozmik Işınım: Yıldızlardan, öteki gökcisimlerinden ve süpernova patlaması gibi patlamalardan uzaya saçılan ve yeryüzüne ulaşabilen ışınım ve madde.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Uzay ve Astronomi Terimleri Sözlüğü