Eğitim Sitesi

Arsa Nedir? Arsa Hakkında Kısaca Bilgi

Arsa Terimi Hakkında Bilgiler

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Arsa:

Üzerinde yapı kurulmak üzere ayrılmış yer; yasaya göre, belediye sınırları içinde bulunup belediyece parsellenmiş arazi.

 

Hukuk Terimi Olarak Arsa:

Belediye sınırları içinde, belediye tarafından parsellenerek üzerine inşaat yapmak için ayrılan arazi parçası.

 

Emlak ve Gayrimenkul Terimi Olarak Arsa:

Belediye ve mücavir alan sınırları veya köy yerleşik alanlarında yapılan planlarla iskân (yapılaşma) sahası olarak ayrılmış yerlerde bulunan arazi parçalarına arsa denir.

 

Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimi Olarak Arsa:

Şekil ve büyüklük bakımından öngörülen imar amacı için bölünmüş, gerekli yol ağı yapılıp, su, elektrik, telefon, kanalizasyon vb. gerekli teknik altyapı gereksinimi giderilmiş imar parseli. Bu özellikleri içeren bir imar adası, parsellenmese dahi arsa sayılır.

 

İnşaat Terimi Olarak Arsa:

Üzerinde yapı kurulmak üzere ayrılmış yer; yasaya göre, belediye sınırları içinde bulunup belediyece parsellenmiş arazi.

 

    Benzer Yapı-Dekorasyon Terimleri

    Balıkpulu: Aynı çizgi üzerinde birbirine değen ve bir çizgiden ötekine almaşan daire yaylarından meydana gelen mimarlık süslemesi.

    Sürgülü Aspiratör: Üst dolap altına monte edilebilen sürgülü aspiratör hava çıkışlı ya da hava dolaşımlı kullanım sunar. Çeşitli havalandırma kademesi mevcuttur. Kullanılmadıkları zaman gizlenebilme imkanı tanırlar. Hem kanallı hem de kanalsız modelleri mevcuttur.

    Görünüş: Bir yapının tümünün ya da bir parçasının düşey bir düzleme perspektifsiz olarak düşürülmüş gibi çizilen şekli. Binanın tüm cephelerinin görünüşleri çizilerek her görünüşte, cephe kaplamasının çeşidi, kapı ve pencere doğramalarının şekli, pencere kanatlarının açılış yönü belirtilmektedir. Yağmur olukları iniş boruları gösterilir. Fazla ayrıntılara girilmeden, gerekli görülen yerlere kodları verilir. Görünüşler kat planlarının çizildiği ölçekte çizilmektedir.

    Baza: 1. Mobilyanın alt kısmında, boydan boya uzanan en enli kısım. 2. Üstü yatak altı açılır mekanizması sayesinde dolap olarak kullanılan üniteye verilen ad.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Yapı-Dekorasyon Terimleri Sözlüğü